Dom koji je rešio da iskoristi sve prednosti svoje lokacije

Ovaj dom svakim metrom nastoji da iskoristi potencijal svoje lokacije, i to stvaranjem otvorenih prozračnih prostora koji će omogućiti blistaviji pogled na okolnu prirodu.

Reč je zapravo o građevini iz daleke 1967. godine koju je trebalo renovirati tako da od jedne zastarele i zapuštene rezidencije postane praktičniji dom koji će odgovoriti svim potrebama moderne porodice. Kada kažemo zastarelo, mislimo pre svega na kuhinju, kupatilo i nedovršeni podrum, koji su ujedno i predstavljali najveću brigu kako arhitekata tako i domaćina. Ništa manje kompleksni i zahtevni nisu bili ni čudno postavljeni pregradni zidovi, koji su prostor činili previše zamotanim i mračnim.

Odlučeno je da se iskoristi što veći deo postojećeg okvira kuće a da se prostori transformišu selektivnim poboljšanjima i ciljanim intervencijama. Eliminisanje zidova i pomeranje hodnika u podrumu pomoglo je pojednostavljenju obrasca cirkulacije, istovremeno pružajući direktniji pristup novoj terasi i mestima sa severne strane kuće.

Premeštanjem prostorno neefikasne mehaničke prostorije dobilo se novo kupatilo a na glavnom spratu se uklanjanjem zidova dobio pravi otvoreni plan sa centralnim ognjištem. To je sa sobom automatski povuklo i stvaranje veće kuhinje, svečane trpezarije i istaknutijeg životnog prostora s' pogledom na bujno dvorište.

Kada su materijali u pitanju, primetno je da se nije štedelo na kamenim i drvenim pločama kao i gipsanom malteru koji, posebno u kupatilima, daje jedinstvenu notu i šmek. Betonska cigla na jednom delu kuće samo doprinosi celokupnoj modernoj i pacifičkoj atmosferi, pa se za ovaj dom s pravom može reći kako je iskoristio sve što je mogao kako bi sebe pretvorio u jedno urbano mesto za život.

Izvor: shedbuilt

Povezane teme