Dodir savremene arhitektonske geometrije u ruralnoj Kini – Peach Hut

Zašto bi sva zabava bila samo u velikim gradovima?

Ljudi koji žive u ruralnim sredinama takođe zaslužuju da imaju pristup lepim stvarima. U provinciji Henan na severoistoku Kine, lokalne vlasti su prvobitno želele da arhitektonska firma Atelier XI izgradi jedan veliki kulturni objekat u najvećem gradu u tom području, međutim arhitekte su imale bolju ideju. Umesto jednog centra za umetnost i kulturu, oni su projekat podelili na niz minijaturnih objekata na različitim seoskim lokacijama. Peach Hut je prvi u nizu tih objekata.

Smešten u selu Jiaozuo, Peach Hut se uzdiže iz voćnjaka breskvi, prikazujući sa ponosom svoju fasadu, koja se nadvija nad zelenilom. Kombinacija neobične moderne geometrije same zgrade i veselog kontrasta boja okolnog poljoprivrednog zemljišta, čini da ova građevina izgleda kao neko živo biće iz animiranog filma. Štaviše deluje kao da će se svakog čas uspraviti i otići svojim putem. Gotovo da je suvišno istaći da se moderna arhitektura retko može videti u ovakvim okruženjima, a još manje da pri to bude izvedena ovako smelo i veselo.

Zakrivljena silueta zgrade napravljena je od livenog betona, a tragovi oplate i dalje su vidljivi sa spoljašnje strane što je dalo finu teksturu objektu. Sam oblik ove građevine inspirisan je uvijenim lokalnim drvećem, koje se u toku rasta naginje na jednu stranu. Zamisao arhitekti je bila ta da ova zgrada predstavlja deo isečenog niza lukova koji izlaze iz zemlje.

Objekat je specifičan i po tome što su na njemu svi prozori različitih oblika, pri čemu veliki prozor od poda do plafona na spratu omogućava posetiocima da uživaju u predivnom panoramskom pogledu koji se proteže u nedogld nad sadnicama bresaka. Okrugli prozor na južnoj strani rotira se duž centralne ose i snima dinamičke slike voćnjaka, koristeći dnevnu svetlosti pri tom. Senka koju stvara krovni prozor menja se skoro svakog trenutka, a ugaoni kružni prostor nalik na četvrt kruga koji asocira na bresku na jedinstven način povezuje ovaj objekat sa mestom na kom se nalazi.

Ž.J.

Izvor: Dornob

Povezane teme