Dizajn drvene kućice sa solarnim napajanjem

Američka firma Salmela Architect dizajnirala je kuću sa solarnim napajanjem koja treba da demonstrira put ka novom vidu porodičnog stanovanja.

Ako imamo u vidu da je bungalov zapravo ime za drvenu kućicu sa verandom koja služi za odmor, onda je električni bungalov nešto poput update-ovane verzije koja se može koristiti kao krajnje originalno i isplativo rešenje na bilo kojoj lokaciji, i prilagoditi različitim potrebama i ukusima.

Ovaj jedinstveni primerak dizajniran je za potrebe bračnog para, nalazi se u blizini univerziteta, i trebao bi da posluži kao prototip za izgradnju ekološki prihvatljivog kućišta sa punjenjem na vlastiti pogon. Iako se na prvi pogled može činiti kao lak zadatak, projekat je zapravo zahtevao rušenje pređašnjeg jednospratne drvene kuće koja je zauzimala površinu od 65 kvadratnih metara.

Kako bi se smanjili troškovi i održao kontakt sa okolinom odlučeno je da temeljni zid bude zadržan a na vrhu ovog temelja podigli su novu, višespratnu građevinu pravougaonastog oblika i asimetričnog krova, pa je ukupna površina nove zgrade tako zaokružena na čak 135 kvadratnih metara.

Spoljni zidovi obloženi su sivo obojenim pločama izrađenim od valovitog metala i metala u obliku šavova, koji su odabrani zbog svoje pristupačnosti ali i trajnosti. Fasade su prošarane prozorima različitih veličina koji su raspoređeni tako da automatski usmeravaju pogled prema nebu i krošnjama drveća a ne ka susednim kućama.

Zanimljivo je napomenuti da je ključni zahtev pri projektovanju bio prilagođavanje prostora starijem bračnom paru – poenta priče je bila stvoriti okruženje koje će biti idealno za dobro starenje. Tako se u prednjem delu prizemlja našla spavaća soba zajedno sa kupatilom dizajniranim za smeštaj osoba sa invaliditetom, dok je u zadnjem smeštena kuhinja sa trpezarijom i dnevni boravak. Još jedna spavaća soba sa čitaonicom i kancelarijom smeštena je na spratu.

Na kraju, ne treba zaboraviti verovatno najinteresantniji deo ovog projekta - krov sa solarnim sistemom od 5,2 kilovata koji stvara energiju za dom. Energetska samodovoljnost je omogućila klijentima da ograniče gasovod kao i da eliminišu fosilna goriva kao izvor energije.

A to je, na kraju krajeva, i bio početni cilj ovog simpatičnog električnog bungalova u srcu Minesote.

Photo: Corey Gaffer

Povezane teme