Cigla, beton & hrast učestvovali u stvaranju izdržljivog doma

Ova kuća se možda nalazi na uskom placu, ali je zato maksimalno iskoristila svaki metar svoje lokacije kako bi pokazala svu raskoš cigle...

Ima nečeg magičnog u kućama sagrađenim od čvrstog i izdržljivog materijala – one su simbol postojanosti i odolevanja, kako vremenu tako i svim nepredvidivim životnim situacijama. Baš kao što je i ovaj veličanstven dom u Norveškoj koji je zahvaljujući crvenoj cigli, bakru i hrastovom drvetu postao vanvremensko porodično sklonište sa jedinstvenom, gotovo prkosnom atmosferom unutar zidova.

Postavljena na prilično usamljenom položaju i povučena sa puta, ova zgrada ima homogen, jasan i krajnje precizan oblik. Ona u potpunosti prati ritam susednih kuća sa uskom fasadom okrenutih ka glavnom putu. Njen dugačak oblik koristi prednost nagnutog terena a uski volumen doprinosi oblikovanju privatnog odnosno zatvorenog spoljašnjeg prostora između susednih kuća.

Zidovi od cigle, otvorena kuhinja i bazen zaslužni su za formiranje simpatičnog dvorišta koje je u savršenoj korelaciji sa svim sobama na prvom spratu. Na ovaj način dobijen je jedan prilično interesantan i prostran kutak u čijoj se blizini nalazi atrijum koji je zaslužan za spuštanje svetlosti u prizemlje, a samim tim i stvaranje mnogo bogatijeg unutrašnjeg sveta.

Ovaj projekat inače ima jasne reference na susednu baštu koje prepoznajemo u izboru korišćenih materijala i boja. Naime, osnovu ovog doma čini crveno-pigmentirani beton koji je u stanju da se maksimalno prilagodi terenu, dok su pomenuta cigla, bakar i hrast bogato iskorišćeni kako u spoljašnjosti tako i unutrašnjosti i na taj način doprineli stvaranju toplog i ugodnog doma.

Izvor: archdaily

photo: Ruben Ratkušić

Povezane teme