Casa Ojala - ekstremno fleksibilna kuća od 27 kvadrata

Arhitekta Beatriće Bonzanigo iz IB studija predstavlja dizajn prilagodljive i prenosive kuće nazvane "Casa Ojalá" koja poseduje čak 20 konfiguracija, a površine je samo 27m2.

Kuća kabina je izražajna konstrukcija jedrilice, razvijena iz ručnog mehaničkog sistema užadi, kotura i poluga. Da bi bila predstavljena na ovogodišnjoj Nedelji dizajna u Milanu prilagodljiva kuća je dizajnirana tako da može da postoji bilo gde na svetu u Argentini, Čileu, Kanadi, Italiji pustinji Sahari...

Tradicija konteksta kuće je prikazana kroz domaće drvo i tekstil, kako bi se naglasila njena prepoznatljiva i estetska prilagodljivost.

Italijanski arhitekta Beatriće Bonzanigo dizajnirala je dom kao održivi, minimalni prostor koji eliminiše granicu između enterijera i eksterijera. Projekat će biti predstavljen svetu kao instalacija koja nudi "svet beskonačnog izbora", dok se programski raspored može kontinuirano reorganizovati, mikro dom nudi dve spavaće sobe, kupatilo, terasu, čajnu kuhinju i dnevni boravak.

Fotonaponski paneli služe kao izvor energije u domaćinstvu, a sistem sakupljanja kišnice obezbeđuje vodu za piće i kupanje. Patent, pod nazivom "Stambena zgrada sa visokom fleksibilnošću", biće predstavljen kao model 1: 10 na Nedelji dizajna u Milanu u periodu od 9. do 14. aprila 2019. godine.

IB studio objašnjava koncept projekta: 'Ojala je reč koja sažima koncept beskonačnih mogućnosti, nade vezane za prazninu i odsutnost, intuiciju, ključ za još neotvorena vrata, novo polje postojanja, teleskop koji donosi zajedno i pokreće horizonte, prostor različitih mogućnosti i, stoga, želju koja se ostvaruje.“

N.V.T.

Foto Nicolò Giraldin,  Guido Pallini, Filippo Maffei

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme