Budućnost arhitekture: mala 3D štampana kućica od obnovljenog drveta

Više slika

Više slika

Ova mala zgrada je 3D štampana od betona i obučena u robotski izrađenu kovertu napravljenu od nepravilnih trupaca jasena.

Od samog početka, eksperimentalni digitalni dizajn i tehnologije izrade su igrale veliku ulogu u procesu izrade ovog arhitektonskog prototipa, omogućavajući primenu novih materijala, oblika konstrukcije i jezika arhitektonskog dizajna. Zgrada ima površinu od 3x3 metra podignutu od tla 3D štampanim nogama koje se prilagođavaju nagnutom terenu.

Sve betonske komponente za projekat su proizvedene na samostalno napravljenom velikom 3D štampaču koristeći prilagođeni proces 3D štampanja. Betonsku konstrukciju karakterišu tri programske oblasti: sto, element sedišta za skladištenje i radni kamin visine 6,5 m. Ovaj element postaje ekspresivan i funkcionalan motiv za isticanje momenata od programskog značaja u celoj betonskoj strukturi.

Unutrašnjost male 3D štampane kućice je obložena jasenovim drvetomphoto: hannah-office

Ova malena 3D štampana zgrada dovodi u pitanje unapred stvorene ideje o standardima materijala u drvetu. U kabini se za omotač koristi zaraženo drvo jasena, koje se, nažalost, široko smatra 'otpadom' i nije pogodno za gradnju zbog svoje izazovne geometrije.

Zaražena i umiruća stabla jasena predstavljaju ogroman i neiskorišćen materijalni resurs za održivu drvnu konstrukciju. Implementacijom 3D skeniranja visoke preciznosti i tehnologije izrade zasnovane na robotima, dizajneri ovog projekta obnovili su "otpadno drvo" u dostupan, pristupačan i održiv građevinski materijal.

Arhitektonski gledano, ova kućica stoji na granici između poznatog i nepoznatog; između tehnološki naprednih i formalno elementarnih prostora. Valovite drvene površine naglašavaju program zgrade, a opet podsećaju na prirodnu geometriju brvna iz koje su i izvedene.

Zakrivljeno jasenovo drvo se koristi u procesu izgradnje 3D štampane kućicephoto: hannah-office

Zakrivljenost drveta je strateški raspoređena da istakne trenutke od arhitektonskog značaja kao što su prozori, ulazi, krovovi, nadstrešnice, ili da pruži dodatne programske mogućnosti kao što su integrisane police, prostor na radnom stolu ili skladište.

Povezane teme

03.12.2023 Arhitektura

Ekološki prihvatljiva budućnost arhitekture: moderne kuće inspirisane nomadskim šatorima

Pogledajte kako izgleda jedinstven koncept moderne kazahstanske jurte - transformabilnog stana koji inspiraciju pozajmljuje iz tradicionalnih nomadskih domova.

01.12.2023 Arhitektura

Elegantna transformacija dvospratne zgrade u savremen dom ispunjen luksuznim materijalima

Arhitekte su izvršile potpunu rekonstrukciju dvospratne zgrade, transformišući je u sofisticiranu kuću obogaćenu svetlom i raznovrsnim materijalima kao što su drvo, kamen, bronza i...

29.11.2023 Arhitektura

Prelepa kuća na drvetu savršeno kombinuje prirodnu lepotu, udobnost, luksuz i održivost

Zadivljujuća kućica na drvetu nedavno je izgrađena na severu Toronta, usred javorove šume, i prostire se na dva sprata.

27.11.2023 Arhitektura

Inovativna arhitektura u svom najboljem izdanju: prelep porodični dom u vabi - sabi stilu

Inspirisan japanskim konceptom "vabi-sabi," ovaj dizajn odražava estetiku koja ceni nesavršenost i prolaznost. Ova filozofija promoviše jednostavnost i iskrenost u izražavanju lepo...

25.11.2023 Arhitektura

Kuća koja na svakom koraku slavi lepotu drveta

Kuća je zadržala svoj snažni i jednostavan koncept, a zamišljena je kao velika kutija koja u sebi krije prazninu u vidu prostranog unutrašnjeg dvorišta.

23.11.2023 Arhitektura

Planinska kuća inspirisana pomorskom arhitekturom nudi luksuzni smeštaj na neobičnoj lokaciji

Inspirisan Međunarodnim kodom signala koji se tradicionalno koristi u nautičkoj komunikaciji, arhitektonski tim je stvorio jedinstven dizajn kuće.

21.11.2023 Arhitektura

Kombinacija cigle i kedra stvara autentičnu industrijsku privlačnost porodičnog doma

Kombinacija cigle i kedra u arhitekturi predstavlja spoj tradicionalnog i prirodnog, i stvara jedinstvenu harmoniju između grube, rustične teksture cigle i prirodnog toplog karakte...

17.11.2023 Arhitektura

Kao ptičje gnezdo na drvetu: strateško pozicioniranje za savršenu organizaciju prostora

Kuća suptilno leži na strmoj padini ispod prilaznog puta, stvarajući izgled nepristupačnosti, skoro kao ptičje gnezdo na drvetu. Zadržana je postojeća zrela vegetacija, a boja drve...

15.11.2023 Arhitektura

Kamena fasada i velika klizna vrata doprinose harmoniji enterijera i eksterijera

Glavna svrha ovog projekta je poboljšanje harmonije unutarnjih prostora s prostranim dvorištem. U uređenju prostora, svakom odvojenom delu data je pažnja kako bi se vlasnicima pruž...

13.11.2023 Arhitektura

Raspored otvorenog plana u službi pasivne i aktivne održivosti

Ovaj porodični dom smešten je na grebenu sa koga se pruža zadivljujući pogled na planinu i susedna brda...

09.11.2023 Arhitektura

Dom pun smelih linija i volumena u savršenoj harmoniji sa prirodom

Mirno utočište okupano prirodnom svetlošću, ova porodična kuća nudi harmoničan enterijer obavijen neutralnim tonovima. Vlasnici su isplanirali svaki prostor tako da svaka soba najv...