Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Cigla, kao materijal sa dugom istorijom i dubokim korenima u arhitekturi, uvek je nosila višestruke uloge i simbolička značenja.

Od antičkih građevina do modernih urbanih pejzaža, cigla je bila ne samo građevinski element, već i simbol stabilnosti, trajnosti i kontinuiteta. Njen jedinstveni oblik, boja i tekstura doprinose estetici zgrada i prostora, dok njena funkcionalnost pruža strukturalnu integritet i zaštitu.

Biblioteka koju vam predstavljamo danas je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, smeštena u ruralnom području provincije Džeđijang, Kina. Pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

Biblioteka je približno 10 metara u prečniku i 5 metara visoka. Kontinuiranu površinu stvaraju dva polukruga koja se kreću od jednog do drugog, zamagljujući unutrašnjost i spoljašnjost. Oklop je napravljen od crvene cigle, ne zidanjem, već livenjem na licu mesta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HCCH Studio (@hcchstudio)

Sunčeva svetlost prodire u tamnu unutrašnjost kroz otvor na vrhu. Posetioci mogu da čitaju tekst unutar akrilnih kuglica kroz male rupe na zidovima. Tekst se preklapa sa pejzažom, stvarajući poetski trenutak za povezivanje tela, uma i prirode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HCCH Studio (@hcchstudio)

 

Raspodela cigle na dvostruko zakrivljenoj površini predstavlja veliki izazov za gradnju. Opeke su postavljene perforiranim čeličnim pločama koje rade kao čelični ojačani okvir, a zatim se pune betonom visoke čvrstoće. Ova tri materijala rade zajedno kao ukupna struktura.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by STIR (@stir_world)

Cigle u 12 različitih širina su raspoređene duž UV mreže kako bi se osigurao radijalni kontinuitet strukture. Školjka tako formira osvežavajuću konstrukcijsku logiku i vizuelni izraz, koji proizilazi iz naslaganih i međusobno povezanih zidova. Pikselizovana matrična distribucija cigle i stalno promenljiva debljina maltera, koji je zapravo beton na licu mesta, podrivaju uobičajenu tektonsku konstrukciju od cigle.

Ovo je hrabar pokušaj ruralne izgradnje koji integriše digitalnu industrijalizaciju sa tradicionalnim materijalima. Takođe pokušava da stvori transcendentno iskustvo izvan pukog idiličnog izraza sela. Biblioteka je savremeno sklonište za telo i um, i to ono koje podstiče posetioce da čitaju i odražavaju šire spoljašnje i unutrašnje uticaje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HCCH Studio (@hcchstudio)

 

Povezane teme

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.

18.03.2024 Arhitektura

Savršen spoj moderne arhitekture i tropskog okruženja

Ovaj moderan dom je izvanredan primer kako se arhitektura može skladno i sa poštovanjem uklopiti sa prirodom.

16.03.2024 Arhitektura

Savremena arhitektura u prirodi: impresivan energetski efikasan dom u šumi

Ova elegantna i udobna kuća nudi impresivno iskustvo u intimnom okruženju šume, dok vas njen raspored i unutrašnje i spoljašnje karakteristike pozivaju da se opustite i uživate svi...

14.03.2024 Arhitektura

Neverovatan spoj prirode i arhitekture: kilometarski muzej koji lebdi iznad jezera

Japanski arhitekta Džunja Išigami nedavno je predstavio svoj najnoviji dizajnerski podvig: Zaishu muzej umetnosti, dug jedan kilometar, koji se proteže preko veštačkog jezera u kin...

12.03.2024 Arhitektura

Luksuzna ekološka kuća na obali jezera: spoj inovacije i prirode

Arhitektonski studio koji je bio zadužen za ovaj projekat tražio je idealno okruženje u okviru koga bi mogao da primeni inovativne građevinske tehnike i materijale, a sve u cilju s...