Betonska kuća usred vinograda sa savršenim pogledom na okolinu

Reč je o ugaonoj betonskoj kući koja kao da je ukalupljena u veličanstveni alpski pejzaž južnog Tirola...

Nesvakidašnja rezidencija od 380 metara kvadratnih zauzima uzvišenje koje nudi fantastičan pogled na okolinu, selo Termeno koje je inače dom čuvene sorte grožđa gewürztraminer. Ovaj projekat je u sebi nosio samo jedan zahtev – da se postojeća struktura u vinogradu zameni savremenom vilom za lokalnu porodicu vinara.

Arhitekte su se naoružale informacijama sa lica mesta i krenule u oblikovanje niske, preklopljene forme. Njihov koncept bio je stvaranje savremene zgrade koja bi bila jedva primetna iz obližnjeg sela, ali i koja bi se istovremeno sasvim harmonično uklopila u okolni pejzaž. Zato je za tlocrt odabran oblik potkovice što je rezultiralo stvaranjem unutrašnjeg dvorišta koje pruža zaštitu od jakih vetrova koji dolaze sa jezera koje se nalazi u blizini.

Obilata upotreba betona omogućila je naglašavanje boje i teksture potpornih zidova od kamene krede koji inače ograđuju sam vinograd. Program kuće podeljen je na takozvana tri krila koja su raspoređena oko centralnog dvorišta i služe za povezivanje različlitih prostora kuće. Unutrašnjost doma je lagana i prozračna zahvaljujući širokim staklenim fasadama koje su dizajnirane s namerom da uokviruju okolinu ali i da dopuste pejzažu da uđe u unutrašnje prostore.

Na ovaj način domaćini su ne samo dobili dodatnu privatnost, već i mogućnost da u svako doba dana i noći uživaju u raznim pogledima: od terasa vinograda do bogate i bujne šume u pozadini. Lokalni materijali kao što su beton i drvo korišćeni su kako spolja tako i iznutra a sve u cilju stvaranja jedinstvene i tople arhitekture na krajnje specifičnoj lokaciji.

Izvor: designboom

Povezane teme