Beton, kamen i drvo poslužili za stvaranje neobične kuće

Iako na prvi pogled deluje maleno, ova zanimljiva kuća se zapravo sastoji od dve preokrenute betonske školjke koje stvaraju višestruki niz prostora...

Da budemo precizniji, ova dva betonska elementa su zaslužna za stvaranje ogromnog unutrašnjeg prostora, od kojih veća školjka sadrži dnevni boravak, kuhinju i radni prostor, dok manja uključuje dve spavaće sobe sa sopstvenim kupatilima.

Centralni prostor služi za povezivanje doma, i otvara se i na prednji i na zadnji deo kuće kako bi se stvorilo multifunkcionalno natkriveno dvorište sa otvorenim šankom. Skladne proporcije zgrade stvaraju osetljiv ambijent čiju suštinu čine tri materijala: beton, kamen lokalnog porekla i hrastovo drvo.

U svakom delu zgrade pojavljuju se mali ili veći, uži ili čak širi otvori, prekriveni naprednim aluminijumskim sistemima koji doprinose ukupnoj estetici. Pored toga, oni postižu jedinstvenu integraciju, omogućavajući lak pristup spoljašnjem okruženju. Enterijer usvaja prirodnu paletu boja, sa nameštajem i dekoracijom u peščanim tonovima, dok male tematske kompozicije u kući iskorištavaju i estetski i funkcionalno svaki kutak doma.

Takozvani prelomljeni raspored zgrade odabran je kako bi odao poštovanje tradicionalnim narodnim strukturama koje su karakteristične za ovaj deo Turske. Zgrada uglavnom koristi prirodni protok vazduha za ventilaciju, hibridni solarni sistem za struju i prirodnu vodu iz arteškog bunara.

Moglo bi se, možda, reći da je u pitanju savremeno, univerzalno, holističko, kućno, kancelarijsko rešenje za životni prostor koji odgovara modernim domaćinima. Okružena malim maslinama, kaktusima i starim hrastovima, kuća izgleda kao da je oduvek bila tu, potpuno usklađena sa okruženjem zahvaljujući prirodnom kamenu i neutralnoj sivoj nijansi upotrebljenog cementa.

photo: urastudio

Povezane teme