Atrijum, plutajući krov i netaknuta priroda: ovaj dom jednostavno ima sve!

Više slika

Više slika

Prelepa moderna alpska kuća dokazuje da se zaista može živeti u skladu sa prirodom.

Projekat je zasnovan na konceptu moderne alpske kuće koja treba da izrazi životnu filozofiju domaćina: život u skladu sa prirodom. Kratko i jasno, u ovom slučaju sunce, vetar, brda i drugi prirodni elementi značajno utiču na dizajn kuće, i to je evidentno na svakom koraku. 

Pogled sa imanja usmeren je ka prelepim okolnim brdima i zasadima vinove loze. Ovo je mesto gde celo okruženje funkcioniše kao jedna velika sila zajedno sa ovom prelepom građevinom u sredini. Da stvari budu još veličanstvenije, kuća svojim dizajnom fokusira pogled kroz atrijum ka čitavom planinskom lancu a ovo je, složićete se, impresivna slika u svako doba dana.

Arhitektonski dizajn je zasnovan na ideji mimikrije. Dizajn krova imitira okolna brda sa redovima voćnjaka i zapravo na neki način možemo reći da predstavlja samu suštinu kuće. Drugim rečima, sama kuća postaje vijugavi plutajući krov koji se sastoji od tri jedinice, dok se između pojedinih celina formiraju čak dva vidikovca: ulazni atrijum i glavna terasa.

Kuća ima tri funkcionalne celine: garažu, dnevni boravak i spavaći deo. Program je raspoređen tako da se na istočnoj strani nalaze društveni prostori, dok su privatni smešteni u zapadnom delu kuće. Na spoju pojedinačnih celina stvaraju se otvoreni prostori, odnosno atrijumi koji nude pristup i otvaraju pogled. Glavni atrijum je okrenut ka planinskom vencu, pruža zaštitu od nepogoda i istovremeno je povezan sa prirodnim bazenom.

Dizajn pejzaža prati osnovni koncept kuće – život u skladu sa prirodom. Prirodni elementi se koriste kako bi se kuća harmonično spojila sa okolinom. Kao što i sami možete videti - u toj nameri je definitivno i uspela.

Povezane teme

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.