Asimetrija može biti lepa, a ova kuća u Grčkoj je dokaz za to!

Obnavljanje vile iz 1970-ih na obali mora svelo se na dodavanje betonskog krova sa par asimetričnih lukova koji uokviruju pogled prema moru...

Nadogradnja kuće nije nimalo lak zadatak, posebno kada ispred sebe imate građevinu koja datira iz davnih '70-tih, i koja je od tada pretrpela brojna renoviranja i proširenja. Zato je ideja dizajnera bila jasna – zadržati delove originalne zgrade, ali uključiti i neke modernističke karakteristike koje će pomoći u optimizaciji pogleda.

Prvobitna kuća bila je usredsređena na more, ali se dodavanjem novih velikih otvora u originalnu strukturu, kao i proširenjem prostora na otvorenom u svim pravcima postigla bolja povezanost sa okolinom. Tako su u ceo projekat odjednom “uključeni” i šuma, šumarak, travnjak i livada, a ne samo more!

photo: Lorenzo Zandri

Kuća je od glavnog puta odvojena maslinjacima i borovom šumom, pa tako nagnuti teren lokacije delimično skriva niz spavaćih soba koje kao da su uvučene u postojeći pejzaž. Odmah iznad ovog dela doma nalazi se glavni dvospratni prostor koji gleda prema moru i otvara se sa svih strana kako bi se povezao sa predivnim terasama.

Donja strana ravnog krova uključuje dva plitka betonska luka koji uokviruju pogled na more iz dnevnog boravka i trpezarije na prvom spratu. Oni istovremeno zaklanjaju veliki balkon koji se proteže preko gornjeg sprata, dok se u prizemlju nalazi još jedan dnevni boravak sa kliznim vratima.

photo: Lorenzo Zandri

Razigrani elementi i materijali koji upotpunjuju modernističke detalje u potpunosti odgovaraju namernoj dvosmislenosti kada je u pitanju tretman starog i novog. Ograničena paleta materijala od izloženog betona i cigle u kombinaciji sa drvenim okvirima prozora i aluminijumskim ogradama korišćena je i u enterijeru i u eksterijeru podjednakim intenzitetom. Terazzo podovi, perforirani aluminijumski ormari i tapaciran nameštaj samo su upotpunili ovu zanimljivu grčku priču.

Kuća je pametno iskoristila sve novitete a da pritom nije pokazala nimalo nepoštovanja prema originalnoj građevini. Na taj način postignut je idealan miks novog i starog, kao i prošlosti i sadašnjosti, što je ovom projektu dalo neki poseban, nostalgičan šmek...

Izvor: dezeen

photo: Lorenzo Zandri

Povezane teme