Arhitektura u korelaciji sa prirodom: neverovatan dom u kome vlada večno proleće

Više slika

Više slika

Dizajn ovog porodičnog doma inspiraciju crpi iz svetlosti, tako da slobodno možemo reći kako je u ovoj kući proleće na snazi tokom cele godine...

U pitanju je porodičan dom od čak 350 m² koji pritom može da se pohvali i ogromnim imanjem, odnosno baštom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnom. Dizajn doma je usmeren ka svetlosti, tako da slobodno možemo reći kako se suštinski radi o ogromnom otvorenom prostoru koji je sa svih strana podržan isto tako ogromnim velikim prozorima odnosno staklom koje dozvoljava da priroda nesmetano prodire u enterijer tokom celog dana.

Obilazak počinje od ulaznog hola, gde se prvim otvorom otkriva deo bašte koja se nalazi iznad bazena i gde se gostinska kuća može videti kao dodatak glavnoj kući. To je prostor koji se povezuje sa glavnom zgradom kroz stakleni hodnik. Spoj između prirodnog i intimnog? Zašto da ne, upravo to dovodi do simetričnog dijaloga između enterijera i eksterijera.

Udobna dnevna soba u neutralnim bež nijansama sa velikim prozorimaphoto: Mauricio Fuertes

U ovom projektu, taj dijalog se najviše oseća u dnevnoj sobi i kuhinji, gde se vrata potpuno otvaraju: trem postaje trpezarija, a trpezarija produžetak trema. Objedinjujući element je jedan dimnjak, projektovan na simetričan način, koji se nalazi u obe prostorije. Trpezarija je nesumnjivo u srcu kućne i porodične aktivnosti. Kao dragulj u dizajnerskom suptilnom stilu uokvirivanja istaknutih oblasti, prostor je krunisan plafonom od prirodnih greda i definisan jednim od dva ormarića koji obeležavaju identitet sobe.

U kuhinji – koja pokriva skoro ceo izduženi prostor kuće – nalazi se još jedan orman u obliku male kancelarije i prostora za doručak. Simetrija prostora je ovde ogledalo vernosti između razmišljanja i delanja, i to u pravom smislu te reči. Povezan sa trpezarijom, dnevni boravak, sa televizorom i dodatnim kaminom, pruža trenutke sigurnosti i zaštite.

Opet, dizajner ovde perfektno stvara novu unutrašnju-spoljašnju projekciju kroz vrata koja se potpuno otvaraju da integrišu dnevnu sobu sa istinski ekstrovertnom spoljašnjošću: spoljašnji prostor sa čistom mediteranskom belom klupom, u pratnji fontane za osvežavanje okoline. Sa istom igrom simetrija (u ovom slučaju vertikalno) gornji sprat sadrži kancelariju, koja je svestran prostor za učenje i igru koji postaje treća dnevna soba.

Udobna i prostrana trpezarija sa lusterom od trske i istaknutim drvenim plafonskim gredamaphoto: Mauricio Fuertes

Raznovrsnost koju su vlasnici nastojali da unesu u prizemlje, kao i njihova želja da dele svaki kutak svog doma, izražena je kroz zaštitnu intimnost koja obuzima prvi sprat. Maksimalni komfor se postiže u glavnom apartmanu, gde još jedan kamin zagreva krevet i tuš. Dva simetrična apartmana koji dele potpuno opremljeno kupatilo su dizajnirana sa vratima integrisanim u nameštaj, tako da su skriveni od pogleda svih prostorija. Projekat takođe sadrži još jedan apartman sa zasebnim kupatilom.

Sve u svemu, ovaj neverovatan dom na još neverovatniji način uspeva da se na svakom koraku poigrava sa prirodom, baš kao da je to najjednostavnija stvar na svetu. Veliki prozori, savršen spoj boja, tekstura i nameštaja doprinosi atmosferi udobnosti - one koja asocira na večno proleće.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...