Arhitektura sjedinjena sa prirodnim svetom: žive fasade sa autohtonim biljkama i cvećem

Luksuzni Lexus salon u Melburnu ne samo da predstavlja vrhunski primer "Zelenog dizajna", već podiže lestvicu na potpuno novi nivo!

Kreiran od strane Koichi Takada Architects, modularna trospratna struktura doslovno oživljava prostor sa preko 1.000 autohtonih australijskih biljaka i cveća na svojoj fasadi, stvarajući magičan dijalog sa okolnim pejzažem. Nazvan "Landmark od Lexusa", paviljon je rezultat dugotrajnog partnerstva sa Victoria Racing Club-om, a ove godine nosi temu "Blizu izvora".

Ono što čini lepotu paviljona jeste njegov modularni dizajn koji se može ponovno koristiti i prilagođavati svake godine u skladu sa promenama tema. Dok ova građevina ističe australijsku floru ove godine, njena održiva struktura omogućava potpuno rastavljanje i preuređenje za temu sledeće godine, pružajući mogućnost zgradi da se svake godine transformiše, ali sa minimalnim uticajem na okolinu.

Vizionar iza ovog projekta, Koichi Takada, posmatra svoju arhitekturu kao "živi bilbord", medij koji demonstrira potencijal integracije prirode u naše urbanističko okruženje. Njegov pristup podseća na radost i važnost ponovnog povezivanja sa prirodom, posebno u urbanim sredinama. Paviljon predstavlja priliku da se pokaže šta se postiže kada se arhitektura sjedini sa prirodnim svetom, naglašavajući emocionalne i psihološke dobrobiti ove simbioze.

Gosti su pozvani da se uključe u sadnju koja ukrašava fasadu, uključujući jestivu autohtonu floru kao što su domaći biber, slani grm i limunova mirta. Ovaj interaktivni element je osmišljen da stimuliše čula, pozivajući goste da dodirnu, pomirišu i okuse vegetaciju, čime se briljantno dočarava suština projekta.

Dizajn paviljona predstavlja remek-delo modernog inženjeringa, fokusirano na održivost i prilagodljivost. Njegova modularna priroda omogućava jednostavno sklapanje, demontažu i ponovnu upotrebu, anticipirajući budućnost u kojoj je ekološka svest ključna.

Integracija prefabrikovanih tendi, koje se prepliću sa modularnim okvirom, unosi prirodne krivine u prelepi kontrast sa mrežastom strukturom. Ove krivine ne samo da dodaju estetsku mekoću, već igraju ključnu ulogu u podržavanju bujnog zelenila koje obavija zgradu.

 

Povezane teme

17.02.2024 Arhitektura

Jedinstveno mesto za uživanje: mala kuca izgrađena od transportnih kontejnera

Ovo jedinstveno utočište, formirano od dva transportna kontejnera, kombinuje skandinavski dizajn sa tropskim stilom.

15.02.2024 Arhitektura

Sofisticiran spoj prirodnih materijala: kuća od kedra, hrasta i oraha

Smeštena u dubokom zagrljaju šume, ova kuća od svetlog drveta nije samo udoban dom, već i svojevrsna oda lepoti prirode, simbol spokoja i povezanosti s okolinom.

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...