Arhitektonski oslonac Los Anđelesa – kućice poput kutijica

Dve stvari koje ćete sigurno pronaći u Los Anđelesu su redovi štukatura i gomila lažnih ulaza.

Nazvane “arhitektonskim osloncima” ove građevine su toliko svojstvene pejzažu Los Anđelesa da je arhitekta Dženifer Boner rešila dizajnirati pristupačan stambeni program za gradski pilot-projekat baš po uzoru na njih.

Zamišljen kao kompletna reinterpretacija dvorišta ovaj projekat je ubrzo dobio ime Lean-to ADU i postao sasvim održiva varijanta stanovanja za ogromnu gradsku nestašicu stanova. Ove kućice izgledaju kao male bele kutijice ojačane krovom od metala i crnom štukaturom.

Oblik nagnutih šupa potiče od krova sa nagibom na jednoj strani koji je inače tipičan za sve nagnute konstrukcije ovog tipa. Kada se gleda sa uzvišenja, naročito istočnog i zapadnog, stiče se utisak da krov svake jedinice zadržava oblik konvencionalnog pravouglog trougla, dok fasada (okrenuta ka jugu) prikazuje crni pravougaoni panel koji vodi na krovnu terasu smeštenu iza preuveličanog lažnog čela kuće.

Smeštena iza visokih prednjih delova crne štukature i jedva vidljiva sa ulice, baštenska terasa održava atmosferu privatnosti na vrhu životnog prostora od čak 515 metara kvadratnih. Iako ovaj crno-beli izgled kuće može da zavara i da izgleda kako samo deo dvorišta može uživati u Suncu, unutrašnjost svake jedinice dobija svoje parče prirodne sunčeve svetlosti direktno, kroz krov kuće. Na taj način ublažava se mekana paleta šperploče i mermernih pločica.

Unutrašnje prostorije poput dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje smeštene su s jedne strane ovog kompleksa, dok su spavaća i radna soba odvojene u drugoj jedinici. Na taj način zagarantovana je privatnost domaćina. Kuhinja je osvežena pultom od mermerne ploče sa ormarićima u žutoj, zelenoj i beloj boji, dok su podovi izrađeni od kombinacije kosti i jasena.

Izvor: YankoDesign

Povezane teme