20m2 ispunjenih prirodnom svetlošću i bezvremenskim sjajem

Više slika

Više slika

Ova mala kuća ima za cilj da obezbedi smeštaj sa maksimalnim stambenim kapacitetima uz korišćenje najmanje materijala koji su ekološki prihvatljivi.

Zgrada ukupne površine 20m2 uključuje ekološki prihvatljive materijale i - sasvim logično - zauzima jako malu površinu na pomalo brdovitoj lokaciji. Kućica je obložena crnom limom, a njen četvorovodni krov i veliki prozori stvaraju kontrast sa refleksijom sunčeve svetlosti tokom celog dana. Unutrašnjost kuće je obložena potpuno drvenim materijalom i ofarbana je žutom bojom bez upotrebe dodatnog nameštaja ili opreme.

U potkrovlju, spavaća soba uključuje samo veliki krevet sa crnim ukrašenim ogradama. Krovni prostor male kuće je osvetljen samo malim prozorom. Prostor pruža dvostruku visinu u unutrašnjosti kako bi se stvorio fleksibilan prostor za kretanje i odmor. Ono što svakako najviše oduševljava je bogata upotreba drveta koja pomaže da mali dom deluje toplo, udobno i pre svega funkcionalno.

Klasični nameštaj je obično napravljen od drveta, iako mnogo plastičnih opcija još uvek zauzima naše domove. Smatra se da drvo ima samo specifičan izgled i boju, ali ono zapravo dolazi u mnoštvu boja, završnih obrada i formata. Teške drvene grede su obično podržavale prvi sprat u starijim kućama. U današnjem dizajnu, koriste se kao savremeni dizajn za isticanje enterijera sobe, a ne samo za klasični izgled. Zapravo, moderni drveni plafoni su sada popularan izbor za ljubitelje kuća u savremenom stilu.

Unutrašnja estetika drveta je bezvremenska, a ova mala kuća je dokaz za to. Kada je u pitanju moderan dizajn enterijera, drvo je klasičan i bezvremenski izbor materijala koji će ostati u stilovima dizajna godinama koje dolaze. Drvo je svestrano i prilagodljivo kao materijal za savremeni dizajn enterijera. Iako ponekad može izgledati rustikalno, drvo ipak nudi toplinu i domaću udobnost gde god da se primenjuje.

Pošto je drvo ovaj izuzetan materijal sa svojim univerzalnim i svestranim karakterom, lako se može kombinovati sa drugim materijalima i teksturama – zbog toga je postalo toliko popularno za savremeni i moderni dizajn. Kao i u slučaju ovog malog doma, drvo uspeva da balansira između male površine i potrebe za stvaranjem funkcionalnog i praktičnog okruženja.

Povezane teme

10.05.2024 Arhitektura

Istražujemo večni šarm istorijskih domova

Od velikih imanja do skromnih kućica, ova arhitektonska čuda zadržavaju suštinu svojih perioda, utelovljujući jedinstvenu kombinaciju stilova, materijala i uticaja.

08.05.2024 Arhitektura

Kuća van mreže inspirisana avionom iz drugog svetskog rata

Zahvaljujući svojoj zakrivljenoj spoljašnjosti i modularnom dizajnu, ova kuća oživljava duh Drugog svetskog rata uz dodir savremenosti. Uplovite u svet udobnosti i funkcionalnosti,...

06.05.2024 Arhitektura

5 razloga da ponovo razmislite o kupovini kontejner kuće

Iako je privlačnost transformacije robusne čelične kutije u šik minimalističko prebivalište neosporna, nekoliko praktičnih stavki u vezi sa njima se često zanemaruje. Ovi domovi, n...

04.05.2024 Arhitektura

Boeing 737 je zapravo luksuzna vila smeštena na litici Balija

Ova čarobna kuća, poznata kao Private Jet Villa, izgrađena je iz trupa aviona Boeing 737, diskretno postavljena na ivici prelepe litice na Baliju

02.05.2024 Arhitektura

Predivne moderne brvnare inspirisane lepotom okolne prirode

Ove savremene interpretacije klasičnih brvnara spajaju tradicionalnu toplinu drveta sa modernim dizajnom i tehnologijom, stvarajući prostor koji je istovremeno udoban i luksuzan.

30.04.2024 Arhitektura

Savremena elegancija u prirodi: otkrijte čari moderne seoske kuće

Ove kuće predstavljaju savršenu simbiozu između rustičnog ambijenta sela i elegantnog dizajna, pružajući svojim stanovnicima mirnu oazu daleko od gradske gužve.

28.04.2024 Arhitektura

Revolucionarni društveni centar u srcu pustinje

Društveni centar, sa svojim organskim oblicima i apstraktnim dizajnom, predstavlja izuzetan spoj estetike i funkcionalnosti.

26.04.2024 Arhitektura

Inovacije u dizajnu mikro kuća: redefinisanje prostora i održivosti

Mikro kuće, nekada smatrane za trend koji je rezervisan za specifičnu grupu ljudi, sada su postale simbol inovacija u arhitekturi i održivom načinu života.

24.04.2024 Arhitektura

Zavirite u moderan dom inspirisan arhitekturom prošlog veka

Zahvaljujući pažljivim intervencijama i promišljenom izboru materijala i oblika, tim dizajnera je transformisao prostor u dom koji je elegantan, funkcionalan i nadasve srdačan.

19.04.2024 Arhitektura

Ljupke brvnare stvaraju osećaj neverovatne povezanosti sa prirodom

Ove jedinstvene brvnare predstavljaju izvanredan primer spoja tradicionalne arhitekture i modernih (ali ipak - ne previše modernih!) pogodnosti.

17.04.2024 Arhitektura

Pažljiv odabir materijala ojačao vezu vikendice i okolne prirode

Koristeći blisku povezanost s jezerom koje mirno leži pored kuće, ovaj projekat obnove stare porodične vikendice stremio je ka savršenoj harmoniji između izgrađenog prostora i okol...