SaloneSatellite 2023 – refleksija uloge treniranja kada se radi o budućnosti dizajna i značaju svetlosti

Dvadeset sedam škola i univerziteta posvećenih dizajnu iz šesnaest različitih zemalja i 550 talentovanih mladih ljudi iz trideset četiri različite države udahnuće život u predstojeće izdanje ovog događaja, istražujući temu akademske spremnosti i pitajući se kako dizajn može oblikovati budućnost, inspirisani instalacijom koja je kreirana kao omaž svetlosti. Dugo-očekivani gost, Gaetano Pesce, pomoći će mladim, internacionalnim umetnicima koji obećavaju da pronađu svoju inspiraciju  energiju.

U okviru Salone del Mobile.Milano, koji se održava od 18. do 23. aprila, u Paviljonima 13-15, zavesa će se podići i na 24. izdanje SaloneSatellite, osnovanog 1998. godine i pri čemu posao kustosa obavlja Marva Griffin, kreireajući ga kao posvećeni prostor za dizajnere ispod 35 godina. Ovo novo izdanje se fokusira na škole i univerzitete dizajna, naglašavajući trajni doprinos koji su dali i još uvek daju obuci budućih dizajnera i razvoju dizajna.

Osnivanje i afirmacija novih škola i kurseva posvećenih disciplini dizajna dobilo je na snazi upravo u ranim godinama SaloneSatellite događaja. U tom cilju, SaloneSatellite im je dao prostor i vidljivost, od svog prvog izdanja pa nadalje, čemu svedoči činjenica da su, svaka sa svojim posebnim smerom i načinom rada, uspešno utisnule određene pristupe dizajnu u čitave generacije, omogućavajući da se pojave pojedinačni glasovi.

Design Schools – Universities / BUILDING THE (IM)POSSIBLE Process, Progress, Practice je vodeća tema novog izdanja. Posebno, škole dizajna i univerziteti zamoljeni su da daju odgovor na pitanje Design: DOVE VAI? (Dizajn – gde ide), uz pomoć instalacija i predstavljanja radova učenika koji će tek ostaviti svoj trag u svetu dizajna. Individualni doprinosi svake institucije pomoći će u kreiranju mape vizija dizajna koje označavaju izazove sa kojima ćemo se verovatno sledeće susresti i koje ćemo morati da pobedimo kako sa stanovišta dizajna, tako i sa stanovišta njegovog učenja. U periodu koji je obeležen velikim promenama u balansima okruženja, ekonomije i društva, mapa će nam pružiti dragocene informacije koje će usmeriti studente i dizajnere u usponu prema onome što će inovacije predstavljati u budućnosti.

Da bi se vizuelizovala ova bliska veza između procesa obuke i razvoja dizajna dizajnera, štandovi 27 dizajnerskih škola i univerziteta iz 16 različitih zemalja biće raspoređeni oko spoljne petlje koja će obuhvatiti oko 550 izlagača iz 34 različite zemlje. Inspiracija za instalaciju, koju je kao i uvek vodio arhitekta Rikardo Belo Dijas, potekla je iz Euroluce, događaja sa kojim deli prostor u paviljonima 13-15. Tako će prirodna svetlost i ono što ona predstavlja – metafora života i procesa učenja – biti lajtmotiv prostora posvećenog mlađim od 35 godina.

Područja SaloneSatellite nagrade će se odlikovati prisustvom sunca i meseca, elementima koji će diktirati izgled čitavog događaja. Na svakom od dva kvadrata biće postavljena posebna instalacija opremljena teleskopima, za posmatranje imaginarnog neba koje odražava sadašnjost i budućnost dizajna. Scenografija i grafički dizajn izložbe u celini oslanjaće se na igru svetlosti i senke i varijacije boja koje svetlost prenosi od zore do sumraka. Na kraju, SaloneSatellite će odati počast Euroluce događaju specijalnom „Sate-Light. 1998-2022 SaloneSatellite mladi dizajneri” izložbom postavljenom simbolično na granici između dve oblasti – koja će biti naglašena svetlećim projekcijama – na kojoj će biti izložena većina lampi dizajnera koji su učestvovali u različitim izdanjima tokom godina koje su ušle u produkciju zahvaljujući saradnji sa kompanijama koje veruju u perspektivne mlade talente. Ova partnerstva, započeta na SaloneSatellite i zapečaćena uspehom, služe da se podvuče glavni cilj događaja, a to je spajanje kreativnosti i poslovnog sveta.

U tom cilju, nagrada SaloneSatellite, koja je sada u svom 12. izdanju, biće dodeljena za tri najzaslužnija projekta (i takođe predviđa do dva počasna priznanja). Svi konkurentni prototipovi će, kao i uvek, biti prikazani na posebnoj izložbi i ocenjeni od strane međunarodnog žirija, koji od prvog izdanja pa nadalje, predvoditi Paola Antoneli, viši kustos odeljenja za arhitekturu i dizajn i direktor za istraživanje i razvoj Muzeja moderne umetnosti, MoMA.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, sa nestrpljenjem se čeka intervencija majstora Gaetana Pescea – italijanskog vajara, dizajnera i arhitekte, koji godinama živi u Njujorku. Pozvan je na događaj u SaloneSatellite Areni, gde će razgovarati o fundamentalnim koracima u svojoj dugoj karijeri i njegovom trajnom interdisciplinarnom doprinosu svetu dizajna.

Ulaz na SaloneSatellite je besplatan i otvoren za javnost od 18. do 23. aprila, sa direktnim pristupom iz Cargo 4. Događaju se takođe može pristupiti interno sa Euroluce odseka za one koji poseduju ulaznice za Salone del Mobile.Milano.

Povezane teme

08.12.2023 Whats new

Road to Salone 2024: Salone del Mobile.Milano otvara novo poglavlje dizajna

Salone del Mobile.Milano, vodeći svetski sajam u oblasti dizajna i nameštaja, najavio je početak svoje međunarodne promotivne turneje za 62. izdanje…

06.12.2023 Whats new

Izložba ,,Ekspresija boje i gesta pedesetih" do 30. decembra 2023. u Modernoj galeriji Beograd

Moderna galerija Beograd za kraj godine predstavlja selekciju 20 radova na izložbi pod nazivom "Ekspresija boje i gesta pedesetih"...

05.12.2023 Whats new

Izložba Nove tendencije ’60 - 10 umetnika koji su činili umetničku scenu u Italiji šezdesetih godina prošlog veka

Izložba “Nove tendencije '60” biće svečano otvorena u utorak, 12. decembra 2023. godine u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, s početkom u 19.00 časova.

11.10.2023 Whats new

Kolekcija Zara Home dostupna na veb sajtu Zara Srbija

Počev od 11. oktobra, na Zara.com Srbija biće uveden novi odeljak posvećen asortimanu za kuću iz kolekcije Zara Home, robne marke za kućnu dekoraciju Grupe Inditex.

19.09.2023 Whats new

Mapei – zvanična podloga svetskog finala turnira Red Bull Half Court

Nacionalni pobednici Red Bull Half Court turnira u basketu 3x3 sa pet kontinenata takmičiće se na velikom Svetskom finalu u Beogradu 16. i 17. septembra 2023.

22.06.2023 Whats new

„Umeće preobražaja života“ Dušana Jovanovića predstavljeno u Beogradu

Nakon Gornjeg Milanovca i Palića beogradskoj publici predstavljena je knjiga „Umeće preobražaja života“ autora Dušana Jovanović koja se bavi egzistencionalnim pitanjima i predstavl...

24.03.2023 Whats new

Milano Home: novi događaj posvećen domu i životu

Od 11. do 14.januara 2024.godine, novi projekat koji je nastao kao plod saradnje između Fiera Milano i GEFI će zaživeti…

07.03.2023 Whats new

Sasvim novo lice Salone del Mobile.Milano prožeto čarobnom svetlošću

Salone del Mobile.Milano alfabet sadrži nove interpretacije za slova S i M, dok Euroluce obećava kreiranje očaravajućeg prostora koji se otvara kako bi dopustio svetlosti da se pro...

21.02.2023 Whats new

HOMI Milano – sajam koji u nama budi inspiraciju

Sa izobiljem novih proizvoda, dizajna i sugestija, ovogodišnje januarsko izdanje HOMI sajma zabeležilo je veliki uspeh…

15.02.2023 Whats new

Salone del Mobile.Milano 2023 – 61.izdanje u brojkama

Ovogodišnje izdanje Salone del Mobile.Milano biće ispunjeno ljudima i projektima: više od 170.300 m2 izložbenog prostora okupiranje 1.962 dizajnera – uključujući 550 SaloneSatellit...

15.02.2023 Whats new

Salone del Mobile.Milano 2023: put ka novoj taksonomiji sajma

Milanski sajam, međunarodna referentna tačka za sektor nameštaja i dizajna, povratio je svoje tradicionalno mesto u kalendaru, ponoseći se potpuno novim formatom i multidisciplina...