Pored sajma nameštaja u Milanu, prema Homi-ju održaće se domaći kultni događaj

"Lepota koju su zanatlije i dizajneri pružili u predmetima koji prkose vremenu, prenose poruke i menjaju tok dizajna istorije sa komplementarnim nameštajem i dodacima"

Kada se shvate kao mudrost i veština pretočeni u konkretan oblik, izrada i dizajn postaju proizvod koji ostaje jedinstven, paradigma uklonjena sa protokom vremena, ikona ukratko koja nadilazi zdrav razum i postaje originalni sadržaj koji svakodnevni predmet čini istinskim kultnim predmetom. Mnogo dizajnerskih rešenja biće izloženo koji će naglasiti trenutne promene u načinu života, koje je Homi održan od 5-8 septembra u fieramilanocity + Mico uz sajam nameštaja u Milanu, učinio vidljivim tokom cele godine putem njihove mrežne platforme.

Kroz HOMICommunity oni nude čitav jedan svet dodataka za opremanje, tkanina i mirisa, kao i novih inspiracija, diskusije o razvoju sektora i predstavljaju pregled proizvoda za septembarsko izdanje.

U NOVOM NAČINU ŽIVOTA PREDMETI IZRAŽAVAJU VREDNOSTI DANAŠNJICE

Izložba ima originalan pristup u kom predmeti izražavaju vrednosti i pored revolucionarnih dizajnerskih linija, postoje nova značenja i poruke. Prvo i najvažnije je poštovanje životne sredine gde u stvari održivost igra sve značajniju ulogu u HOMICommunity.

Pa tako na primer, beli porcelan Yukiko Kitahara umetnika napravljen je u skladu sa motom "Teinei na seikatsu" što na japanskom znači "živi lepo". Dizajner konceptualizira ovo počevši od dizajniranja predmeta za jednokratku upotrebu, povezujući oba a razmišljajući o ovoj štetnoj praksi i promeni navika u potrošnji.

LightHole takođe ima za cilj smanjenje otpada, kombinujući inovacije i tehnologiju sa minimalističkim i elegantnim dizajnom, štiteći životnu sredinu stvaranjem nisko energetskih lampi.

Pozivajući nas haštagom da ponovo otkrijemo ekološki prihvatljiv prevoz #CitiesWithSoul, Closca Design podstiče izbor održivog prevoznog sredstva, na primer sa nošenjem kacige koja dodaje stil biciklizmu i električnim skuterima.

Duboko ukorenjem u raznolikim urbanim pejzažima i divljini okoline u srcu Kopenhagena, u Danskoj, Umage dizajn stvara suštinske i jednostavne prostore koje treba doživeti u potpuno održivom stilu. Ime brenda Euphoric potiče od euforije, koja kombinuje umetnički rad sa kvalitetnim ekološkim materijalima. Rezultat je dizajn inspirisan pričama ljudi koji nam daju snagu i obogaćuju nas, stvarajući stanje "euforije".

Ekološki prihvatljiv kućni tekstil HEFEL nudi najveću i najobimniju kolekciju posteljine od vlakna tencel. Održivost i dizajn se mogu videti i na uzorcima koje je Tessitura otisnula u vidu printa na pamuku Toscana Telerie.

AKO ISPRIČA PRIČU, POSTAJE PREDMET ZAUVEK

Predmeti koji izražavaju vrednost, pričaju priču o svom vremenu, predviđaju budućnost i postaju ikone. Ali koji su to predmeti, nastali kao produkt revolucionarnog dizajna zauvek promenili percepciju javnosti istoriju dizajna?

Navešćemo nekoliko:

Na prvom mestu se nalazi najzanimljivija od svih kreacija: the Juicy Salif aluminijumski sokovnik za citruse Alessi, za čiji je dizajn zaslužan Philippe Starck 1988. Sve se dogodilo dok je bio na odmoru na ostrvu Capraia kada je iscedivši sočan limun na tanjir dobio viziju koja je stvorila istoriju. I danas se njegov rad smatra istinskim umetničkim delom.

U međuvremenu Alfonso Bialettie je dobio inspiraciju gledajući svoju suprugu kako pere veš. Preteča Moka Pot kafe proizišao je iz slike velikog lonca sa šupljom cevi koja se koristi za pranje veša. Moka Express Bialetti nije samo promenio način na koji se kafa spremala, već je promenio i italijanski društveni ritual odlaska na kafu u kafić, budući da je espreso postao dostupan i u kući.

Čelična vizija koji je imao Gio Ponti i njegov Centerpiece, savršeno oblikovani poslužavnici napravljeni u potpunosti od jednog komada lima nerđajućeg čelika, isečeni i oblikovani tako da ujedno dočekuju u služe takođe se nalaze među tim proizvodima.

Godinama neshvaćena, a sada ikona dizajna Cubo pepeljara potiče od susreta Bruno Munarija i Bruno Danesija, ponovo je otkrivena i hvaljena zbog svoje jednostavnosti, funkcionalnosti i stroge revolucionarne estetike. Reči estete: “kada si za stolom i postoji osoba koja je zapalila cigaretu, imate pred sobom tanjir sa hranom i tanjir sa opušcima, što baš i ne doprinosi apetitu. Ako postoji pepeljara (kocka) koja ima poklopac, sve što ne želite da vidite ostaje unutar nje” - objašnjava Bruno Munari.

Čak je i Anglepoise lampa nastala iz posebne potrebe; jer je postojala potreba za podesivom lampom za rad u fabrikama, dizajnirana od strane Georgea Cardwardina ona ne samo da ostaje bez premca po svojoj praktičnosti, već je i kamen temeljac dizajnu enterijera od 1932. godine.

Predmeti ujedinjeni zajedničkom željom da se stvori savršen proizvodni proces, u kom su veština, zanatstvo i dizajn oni koji prave razliku.

Ž.J.

Povezane teme

15.02.2023 Whats new

Salone del Mobile.Milano 2023 – 61.izdanje u brojkama

Ovogodišnje izdanje Salone del Mobile.Milano biće ispunjeno ljudima i projektima: više od 170.300 m2 izložbenog prostora okupiranje 1.962 dizajnera – uključujući 550 SaloneSatellit...

15.02.2023 Whats new

Salone del Mobile.Milano 2023: put ka novoj taksonomiji sajma

Milanski sajam, međunarodna referentna tačka za sektor nameštaja i dizajna, povratio je svoje tradicionalno mesto u kalendaru, ponoseći se potpuno novim formatom i multidisciplina...

15.02.2023 Whats new

Euroluce 2023. Nova izložbena paradigma najavljuje preko potrebnu evoluciju izložbenog iskustva

Napuštajući svoj raspored šahovnice, Euroluce otisak je evoluirao i postao pametan, izuzetno lak za upotrebu, bolje povezan i održiviji, zahvaljujući viziji Salone del Mobile.Mil...

24.01.2023 Whats new

Ovogodišnji HOMI sajam u prvi plan stavlja originalnost, kvalitet i održivost

Tražite originalne i kvalitetne predmete za dekoraciju svog doma? Evo zašto bi ovogodišnji HOMI sajam mogao biti rešenje! Čuvena sajamska manifestacija pod nazivom HOMI posvećena j...

25.11.2022 Whats new

HOMI sajam nas podseća da nijedno mesto nije kao dom

Homi je mesto puno inspiracija gde se možete upoznati sa svim inovacijama koje se tiču uređenja doma. "There's no place like home" – koliko ste samo puta čuli ovu izreku? Poslednji...

27.09.2022 Whats new

Design Week Novi Sad: Arhitektura u drugačijoj primeni

Plastique Fantastique, popularni umetnički dvojac iz Berlina koji kreira privremene arhitektonske instalacije koje ostavljaju bez daha publiku širom sveta, dolazi na Design Week No...

06.09.2022 Whats new

HOMI INDEPENDENT: izložba posvećena nezavisnom prodajnom sektoru od 16. do 19.septembra na milanskom sajmu

HOMI Independent će predstaviti širok asortiman proizvoda, od kućne dekoracije sve do pametnih aksesoara, kreirajući putanje za posetioce na kojima mogu pronaći izobilje inspiracij...

25.05.2022 Whats new

Sutra svečano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA u Kulturnom Centru Beograda

Svečano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA  zakazano je za 26. maj u 19 časova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

19.09.2021 Whats new

Metamorfoze Bvlgari na milanskoj Nedelji dizajna

Instalacije Bvlgari tradicionalno su jedan od najspektakularnijih događaja milanske Nedelje dizajna.

17.08.2021 Whats new

Salone del Mobile: dugo očekivani sajam nameštaja biće održan u Milanu u septembru

Najveći sajam nameštaja, Salone del Mobile preimenovan je u Supersalone.

09.07.2021 Whats new

Otvoren je međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2021

Ovaj konkurs je prilika za mlade arhitekte i dizajnere, studente arhitekture i dizajna...