Metamorfoze Bvlgari na milanskoj Nedelji dizajna

Instalacije Bvlgari tradicionalno su jedan od najspektakularnijih događaja milanske Nedelje dizajna. Ova neobična godina nije bila izuzetak: modna kuća predstavila je četiri autorske vizije ideje metamorfoze.

Kuća Bvlgari jedan je od redovnih učesnika milanske Nedelje dizajna. Ove godine brend poziva četiri umetnika da razmisle o konceptu metamorfoze, koji je od ključnog značaja za umetnost i kulturu. Azuma Makoto, Daan Roosegaarde, Ann Veronica Janssens i Vincent Van Duysen predstavili su svoje projekte na ovu temu u milanskoj Galeriji moderne umetnosti (GAM) i svako od njih tumači koncept metamorfoze kroz svoj kompleksni jezik.

Azuma Makoto je izgradio mali „vrt“ unutar zidova galerije. Umetnik obično radi sa cvećem, a za njega je „metamorfoza“ reč koja simbolizuje rađanje života i njegovu krhkost. Daan Roosegaarde je stvorio objekat po imenu Lotus Oculus. Ovim objektom odaje počast drevnoj rimskoj arhitekturi. Instalacija se sastoji od ploča koje reaguju na toplotu i svetlost i, poput cvetova lotosa, počinju da se kreću.

Ann Veronica Janssens u svom radu Gam gam gam koristi optičke efekte reflektovane svetlosti za stvaranje slika koje se stalno menjaju i projektuju se na zidove praznih akvarijuma.

I na kraju, poslednja instalacija Vincenta Van Duysena, Shelter, monolitni je kubični objekat. Svaki posetilac može da se skloni u tišini i uživa u uunutrašnjosti malog lavirinta.

Povezane teme