Homi Lifestyle Trade sajam: mesto gde kreativnost menja naše navike

Više slika

Više slika

Milano nije samo prestonica mode, već je podjednako važan predstavnik dizajna enterijera i nameštaja...

Posetili smo januarsko izdanje Homi Lifestyle Trade sajma održanog tokom 24. i 27. januara u Milanu, gde je ove godine fokus bio na idejama koje su inspirisane i kreirane od reciklažnih materijala.

Ovaj sajam karakteriše dizajn, umetnost, kao i inovativni aksesoari pogodni za uređenje naših domova.

Mnogi trendovi i stilovi u vezi sa uređenjem enterijera, bili su bazirani na eco-friendly materijalima, prirodnim i reciklažnim predmetima koji se mogu više puta koristiti. S obzirom na to da živimo u vremenu u kom su nam sve informacije na dohvat ruke, uvek vrlo lako možemo saznati kako da uredimo svoj dom, uz poštovanje prema prirodi.

Da naš dom može biti uređen u skladu sa prirodom, a opet sa dozom elegancije i modernim detaljima, svedoče nam stilovi poput shabby chic trenda, koji podrazumeva romantičnu i nostalgičnu atmosferu prošlih vremena, kao i italijanski tradicionalan stil internacionalnog obrta, prepun crnih sofisticiranih boja.

Održiva lepota dizajna

HOMI sajam je činio veliki niz izložbenih prostora, koji se sastojao od mnogih originalnih ideja baziranih na reciklažnim materijalima.

Plastika je bila ta koja je dosta inspirisala učesnike ovog sajma. Možda najzanimljivija skulptura koja nam je privukla pažnju je elegantni obojeni kupac, napravljen od 11 iskorišćenih plastičnih flaša.

Čak su i staklene čaše za vino bile redizajnirane u ekološki bolje i interesantnije primere. Neke od njih su bile obojene i izglancane, što ih je činilo savršenim za nazdravljanje u svakoj svečanoj prilici.

Porcelan je takođe moguće reciklirati, te su od istog dizajnirane zanimljive vaze, koje pored svoje praktične svrhe, dodatno čine svaki enterijer posebnim.

Duga prošlosti

Prerada grubih materijala nas je dodatno očarala. Tekstil i ostale tkanine, vidno oštećene protokom vremena, koje evociraju atmosferu ruralinih sredina, pretvorene su u stilizovane aksesoare koji svakom domu vraćaju duh tradicionalnih vremena.

Ovi prerađeni materijali učiniće da zaboravite na savremeni način života, i da utonete u umirujuće seosku jednostavnost, koja verovali ili ne, odiše elegancijom i stilom. Ovaj trend karakteriše predstojeća sezona koja našu sadašnjost transformiše u začaranu farmu na kojoj je odrasla Doroti iz dela Čarobnjak iz Oza, i svakako da nas ovaj trend podseća na čuveni stih tamo, negde preko duge...

Italija, moja ljubav

Zemlja koja je poznata po svojoj neverovatnoj hrani, haute couture modi, a od sada jednako važno mesto zauzima i dizajn enterijera.

Zahvaljujući HOMI sajmu, celom svetu je prezentovana italijanska kultura i njihovo umeće, kada su u pitanju materijali, tkanine, prerade, tehnike i mnoge druge divne veštine koje interpretiraju njihovu prošlost, dizajn i modni ukus.

Na sajmu je takođe proslavljen i internacionalni napitak – moka kafa, koja je naravno dovedena u vezu sa tradicionalnom italijanskom espresso kafom. Zamenom jednog filtera mogli ste da uživate u bilo kojoj kafi, i na taj način su se svi posetioci sigurno osećali kao kod svoje kuće.

Još jedan tipski italijanski simbol koji je bio prezentovan, a koji je oličenje zanatstva i genijalnosti, jeste Pinokio. Napravljen od komada drveta, a kom je predviđeno mnoštvo avantura, na HOMI sajmu drveni dečak bio je vraćen u život zahvaljujući marionetima, aksesoarima i igračkama.

Crna je nova crna         

Nemojte nazivati srebrnom bojom onu čuvenu eleganciju sjajne metalik crne, jer ona to nije. To odsustvo boje je posebna odlika koja izdvaja one koji je vole i poštuju.

Svi ljubitelji iste, na HOMI sajmu su imali priliku da pogledaju pribor za jelo, i druge kuhinjske delove koji su bili u crnim nijansama, a koji su svakako neophodni svakom enterijeru.

Crna se često korirsti i za izgled bočice parfema, ne bi li se na taj način sakrio izgled mirisne note i očuvao sam miris. S tim u vezi, najplemenitije nijanse crne predviđene su da ukrašavaju i naše domove uz blagu dozu diskretnosti, ali i opojne primamljivosti.

Povezane teme

25.05.2022 Whats new

Sutra svečano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA u Kulturnom Centru Beograda

Svečano otvaranje 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA  zakazano je za 26. maj u 19 časova, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

19.09.2021 Whats new

Metamorfoze Bvlgari na milanskoj Nedelji dizajna

Instalacije Bvlgari tradicionalno su jedan od najspektakularnijih događaja milanske Nedelje dizajna.

17.08.2021 Whats new

Salone del Mobile: dugo očekivani sajam nameštaja biće održan u Milanu u septembru

Najveći sajam nameštaja, Salone del Mobile preimenovan je u Supersalone.

09.07.2021 Whats new

Otvoren je međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2021

Ovaj konkurs je prilika za mlade arhitekte i dizajnere, studente arhitekture i dizajna...

22.02.2021 Whats new

Otvoren ekskluzivni Miele showroom u Beogradu na vodi

Kompanija Miele, vodeći svetski proizvođač premijum aparata za domaćinstvo, otvorila je novi, ekskluzivni prodajni salon u Beogradu na vodi.

11.02.2021 Whats new

Pored sajma nameštaja u Milanu, prema Homi-ju održaće se domaći kultni događaj

"Lepota koju su zanatlije i dizajneri pružili u predmetima koji prkose vremenu, prenose poruke i menjaju tok dizajna istorije sa komplementarnim nameštajem i dodacima" Kada se shv...

05.12.2020 Whats new

Homi Lifestlye sajam odložen za septembar 2021.godine

HOMI, čuveni italijanski lifestyle sajam, održaće se u septembru iduće godine, zajedno sa Salone del Mobile.Milano...

30.11.2020 Whats new

Evropska premijera izložbe Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje

Žan Pol Gotje: "Nadam se da se uskoro vidimo u Beogradu, volim vaš grad!"

17.10.2020 Whats new

HOMI LIFESTYLE - vaš sastanak sa dizajnom u januaru

Kao jedini italijanski događaj posvećen kućnoj dekoraciji, HOMI Lifestyle sajam vraća se na scenu, sa višekanalnom platformom, koja je ojačana svojom specijalnom zajednicom, #HOMIc...

10.07.2020 Whats new

HOMI Lifestyle - svetska promocija italijanskog dizajna

Sajam će se održati 19.-22. septembra 2020. godine u Fiera Milanu.

04.06.2020 Whats new

Produžen rok za prijave na umetnički konkurs „Postani deo kvARTa“

Rok za prijavu na najveći umetnički konkurs u regionu, „Postani deo kvARTa“ produžen je za dve nedelje, pa svi zainteresovani mogu da pošalju svoje ideje do 8. jula u 15 sati.