Homi Lifestyle Trade sajam: mesto gde kreativnost menja naše navike

Milano nije samo prestonica mode, već je podjednako važan predstavnik dizajna enterijera i nameštaja...

Posetili smo januarsko izdanje Homi Lifestyle Trade sajma održanog tokom 24. i 27. januara u Milanu, gde je ove godine fokus bio na idejama koje su inspirisane i kreirane od reciklažnih materijala.

Ovaj sajam karakteriše dizajn, umetnost, kao i inovativni aksesoari pogodni za uređenje naših domova.

Mnogi trendovi i stilovi u vezi sa uređenjem enterijera, bili su bazirani na eco-friendly materijalima, prirodnim i reciklažnim predmetima koji se mogu više puta koristiti. S obzirom na to da živimo u vremenu u kom su nam sve informacije na dohvat ruke, uvek vrlo lako možemo saznati kako da uredimo svoj dom, uz poštovanje prema prirodi.

Da naš dom može biti uređen u skladu sa prirodom, a opet sa dozom elegancije i modernim detaljima, svedoče nam stilovi poput shabby chic trenda, koji podrazumeva romantičnu i nostalgičnu atmosferu prošlih vremena, kao i italijanski tradicionalan stil internacionalnog obrta, prepun crnih sofisticiranih boja.

Održiva lepota dizajna

HOMI sajam je činio veliki niz izložbenih prostora, koji se sastojao od mnogih originalnih ideja baziranih na reciklažnim materijalima.

Plastika je bila ta koja je dosta inspirisala učesnike ovog sajma. Možda najzanimljivija skulptura koja nam je privukla pažnju je elegantni obojeni kupac, napravljen od 11 iskorišćenih plastičnih flaša.

Čak su i staklene čaše za vino bile redizajnirane u ekološki bolje i interesantnije primere. Neke od njih su bile obojene i izglancane, što ih je činilo savršenim za nazdravljanje u svakoj svečanoj prilici.

Porcelan je takođe moguće reciklirati, te su od istog dizajnirane zanimljive vaze, koje pored svoje praktične svrhe, dodatno čine svaki enterijer posebnim.

Duga prošlosti

Prerada grubih materijala nas je dodatno očarala. Tekstil i ostale tkanine, vidno oštećene protokom vremena, koje evociraju atmosferu ruralinih sredina, pretvorene su u stilizovane aksesoare koji svakom domu vraćaju duh tradicionalnih vremena.

Ovi prerađeni materijali učiniće da zaboravite na savremeni način života, i da utonete u umirujuće seosku jednostavnost, koja verovali ili ne, odiše elegancijom i stilom. Ovaj trend karakteriše predstojeća sezona koja našu sadašnjost transformiše u začaranu farmu na kojoj je odrasla Doroti iz dela Čarobnjak iz Oza, i svakako da nas ovaj trend podseća na čuveni stih tamo, negde preko duge...

Italija, moja ljubav

Zemlja koja je poznata po svojoj neverovatnoj hrani, haute couture modi, a od sada jednako važno mesto zauzima i dizajn enterijera.

Zahvaljujući HOMI sajmu, celom svetu je prezentovana italijanska kultura i njihovo umeće, kada su u pitanju materijali, tkanine, prerade, tehnike i mnoge druge divne veštine koje interpretiraju njihovu prošlost, dizajn i modni ukus.

Na sajmu je takođe proslavljen i internacionalni napitak – moka kafa, koja je naravno dovedena u vezu sa tradicionalnom italijanskom espresso kafom. Zamenom jednog filtera mogli ste da uživate u bilo kojoj kafi, i na taj način su se svi posetioci sigurno osećali kao kod svoje kuće.

Još jedan tipski italijanski simbol koji je bio prezentovan, a koji je oličenje zanatstva i genijalnosti, jeste Pinokio. Napravljen od komada drveta, a kom je predviđeno mnoštvo avantura, na HOMI sajmu drveni dečak bio je vraćen u život zahvaljujući marionetima, aksesoarima i igračkama.

Crna je nova crna         

Nemojte nazivati srebrnom bojom onu čuvenu eleganciju sjajne metalik crne, jer ona to nije. To odsustvo boje je posebna odlika koja izdvaja one koji je vole i poštuju.

Svi ljubitelji iste, na HOMI sajmu su imali priliku da pogledaju pribor za jelo, i druge kuhinjske delove koji su bili u crnim nijansama, a koji su svakako neophodni svakom enterijeru.

Crna se često korirsti i za izgled bočice parfema, ne bi li se na taj način sakrio izgled mirisne note i očuvao sam miris. S tim u vezi, najplemenitije nijanse crne predviđene su da ukrašavaju i naše domove uz blagu dozu diskretnosti, ali i opojne primamljivosti.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Whats new

Povezane teme