Design Week Novi Sad: Arhitektura u drugačijoj primeni

Plastique Fantastique, popularni umetnički dvojac iz Berlina koji kreira privremene arhitektonske instalacije koje ostavljaju bez daha publiku širom sveta, dolazi na Design Week Novi Sad 30. septembra 2022. godine. 

Nakon Holandije, Francuske, Nemačke, Danske, Španije, Finske, Švajcarske, Meksika, Kolumbije, jedna od instalacija ovog studija dolazi u Srbiju i to na manifestaciju Design Week Novi Sad koja zatvara ovogodišnji Kaleidoskop kulture. Plastique Fantastique je svoje gigantske balone izlagao na najrelevantnijim umetničkim smotrama na svetu među kojima je i Venecijansko bijenale umetnosti, a njihovu skulpturu pod nazivom Dvostruko srce, domaća publika će imati priliku da vidi od 30. septembra do 2. oktobra na platou novosadskog Spensa. 

U ponedeljak, 3. oktobra 2022, Plastique Fantastique će publici Design Week-a prirediti i predavanje na kom će govoriti o svojim skulpturama koje su obišle pola sveta i o tome kako se dvoje arhitekata uopšte opredelilo za ovu vrstu stvaralačkog izraza. 

Svoje gostovanje najavio je i studio DIORAMA, čiji tim kreira fantastične virtuelne svetove iz tri grada: Milana, Pariza i Kragujevca. Oni su takođe arhitekte koji svoje znanje primenjuju u virtuelnom prostoru dizajnirajući nove, nadrealne univerzume koji tada postaju realni. DIORAMA će svoj rad predstaviti kroz multimedijalnu izložbu pod nazivom “Snaga 3D-a”, a Uroš Vuković, domaći predstavnik ovog studija, održaće predavanje pod nazivom “Arhitektura u filmu” kojim će skrenuti pažnju na sve one detalje koji čine da gledajući u ekran osetimo atmosferu i senzibilitet nekog prostora i kroz vizuelne senzacije osetimo najrazličitije emocije, baš kao i što se drugačije osećamo u različitim fizičkim prostorima.

Podsećamo, Design Week Novi Sad se održava od 30. septembra do 7. oktobra na Spensu. Na prostoru od preko 7 500 kvadratnih metara, publika će imati priliku da uživa u brojnim izložbama, prostornim instalacijama, uličnoj umetnosti, filmskom i muzičkom programu, kao i programu za decu. Ulaz na sve programe je besplatan, a publika će tokom prva četiri dana festivala imati priliku da čuje predavanja najznačajnijih domaćih i svetskih predstavnika kreativne scene poput studija Plastique Fantastique i Diorama, francuske umetnice Malike Favre, beogradskog animatora Sholima i grafičkog dizajnera Slavimira Stojanovića (Futro), grčkog studija Tind i mnogih drugih. 

Design Week Novi Sad predstavlja program nedelje primenjenih umetnosti Kaleidoskopa kulture, a realizuje se u saradnji sa Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Detalji programa će biti objavljeni uskoro, a do tada zapratite Instagram stranicu festivala kako biste bili u toku sa svim novostima: 

Instagram DESIGN WEEK NOVI SAD

Povezane teme

17.08.2021 Whats new

Salone del Mobile: dugo očekivani sajam nameštaja biće održan u Milanu u septembru

Najveći sajam nameštaja, Salone del Mobile preimenovan je u Supersalone.

09.07.2021 Whats new

Otvoren je međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2021

Ovaj konkurs je prilika za mlade arhitekte i dizajnere, studente arhitekture i dizajna...

22.02.2021 Whats new

Otvoren ekskluzivni Miele showroom u Beogradu na vodi

Kompanija Miele, vodeći svetski proizvođač premijum aparata za domaćinstvo, otvorila je novi, ekskluzivni prodajni salon u Beogradu na vodi.

11.02.2021 Whats new

Pored sajma nameštaja u Milanu, prema Homi-ju održaće se domaći kultni događaj

"Lepota koju su zanatlije i dizajneri pružili u predmetima koji prkose vremenu, prenose poruke i menjaju tok dizajna istorije sa komplementarnim nameštajem i dodacima" Kada se shv...

05.12.2020 Whats new

Homi Lifestlye sajam odložen za septembar 2021.godine

HOMI, čuveni italijanski lifestyle sajam, održaće se u septembru iduće godine, zajedno sa Salone del Mobile.Milano...

30.11.2020 Whats new

Evropska premijera izložbe Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje

Žan Pol Gotje: "Nadam se da se uskoro vidimo u Beogradu, volim vaš grad!"

17.10.2020 Whats new

HOMI LIFESTYLE - vaš sastanak sa dizajnom u januaru

Kao jedini italijanski događaj posvećen kućnoj dekoraciji, HOMI Lifestyle sajam vraća se na scenu, sa višekanalnom platformom, koja je ojačana svojom specijalnom zajednicom, #HOMIc...

10.07.2020 Whats new

HOMI Lifestyle - svetska promocija italijanskog dizajna

Sajam će se održati 19.-22. septembra 2020. godine u Fiera Milanu.

04.06.2020 Whats new

Produžen rok za prijave na umetnički konkurs „Postani deo kvARTa“

Rok za prijavu na najveći umetnički konkurs u regionu, „Postani deo kvARTa“ produžen je za dve nedelje, pa svi zainteresovani mogu da pošalju svoje ideje do 8. jula u 15 sati.

02.06.2020 Whats new

Predrag Vukašinović predstavlja svoju novu izložbu fotografija

Predrag Vukašinović svoju umetničku afirmaciju i priznanje stekao je na domaćoj i internacionalnoj sceni kao modni dizajner.

01.06.2020 Whats new

Homi i Host – dizajn kao nova terapija života posle ere zakuljučavanja

Od dizajnera i arhitekti je zatraženo da stvore nove koncepte, a kao rezultat HOMI i Host lansirali su novi "normalniji" dizajn, koji predlaže novu "terapiju" za svakodnevni život....