Futurističke transparentne kapsule menjaju liftove

Arhitektonska kompanija Oiio, predložila je radikalnu novu formu prevoza za Los Anđeles, koja se sastoji od kabina u formi mehura, sa bazama sa točkovima, koje se mogu kretati putevima i peti uz građevine…

Oto koncept kreiran je kao deo Automobility Designer / Developer izazov koji je organizovan kao deo ovogodišnjeg sajma automobila u Los Anđelesu, a od učesnika je zahtevao stvaranje vizije budućnosti prevoza, za ovaj neverovatno naseljeni grad.

Oiio kompanija je zaključila da privatna vozila sadrže motor, kabinu i prtljažnik, kao elemente koji se ne mogu koristiti individualno. “Najveća mana privatnih automobila je činjenica da oni koriste previše resursa za malo efekta. Dok se jedna ili dve osobe prevoze automobilom, oni koriste motor i dva sedišta, ali su ostala sedišta i prtljažnik uzaludno utrošeni resursi za taj period prevoza”, rekli su iz ovog njujorškog studija.

Umesto toga, oni su predložili da automobil bude podeljen u tri odvojena dela, tako da ljudi mogu na primer koristiti samo njegovu kabinu. Transparentne capsule koje su osmislili biće montirane na bazu sa točkovima samo onda kada je to neophodno, kako bi svoje putnike prevezle do željene destinacije.

“Moguće je da će u budućnosti, stanovnici Los Anđelesa biti u mogućnosti da poseduju samo kabine, i da kroz AI centralno kontrolisano kolo kreiraju privremenu jedinicu intrigantnog dizajna, koja će služiti njihovim određenim potrebama na zahtev”.

Što se tiče horizontalnog transporta, ove capsule se mogu prikačiti sa strane na specifične sisteme, koji bi ih podizali uz fasade građevina. Oiio kompanija veruje da kombinacija auto-mobilnosti i arhitekture može kao rezultat imati veću efikasnost i manje uzalud utrošenih resursa.

Kako oni kažu, ulice Los Anđelesa bi tada bile daleko slobodnije za ljude i posetioce, koji bi imali više prilike da uživaju.

N.Đ.

Izvor: Dezeen

Povezane teme