Osvetljenje koje trpezariji daje potpuno novi sjaj

Trpezarija je važan prostor posvećen kućnoj zabavi i uživanju u obrocima sa porodicom i prijateljima.

Osvetljenje u ovoj prostoriji pomaže u postavljanju privlačnog ambijenta i takođe utiče na ukupan dizajn. Elegantan element koji se uklapa u stil enterijera usidriće trpezarijski sto, podstičući prijatno okruženje za zabavu. Delimo sa vama neke stručne uvide i praktične savete koji će vam pomoći da odaberete savršeno osvetljenje za trpezariju.

Stil nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir pri izboru osvetljenja. Veličina određuje da li će se uređaj savršeno uklopiti ili će se čudno isticati. Prema opštem pravilu, rasvetno telo treba da bude jedna trećina širine stola da bi izgledalo proporcionalno.

Dakle, da li rasvetno telo treba da zauzima centralno mesto u prostoriji? Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bi mogao da glasi: postavljanje zavisi od lokacije trpezarijskog stola. Izrazito svetlo treba da bude centrirano iznad stola, bez obzira gde se nalazi u prostoriji. Ovo naglašava trpezarijski prostor i stvara "namerno" okruženje, a takođe pomaže da se otvoreni prostor podeli na zone.

Postavite nisko viseće elemente najmanje osamdesetak centimetara iznad stola da biste izbegli kontakt sa središnjim delom. Ovo je udobna visina koja omogućava svima koji sede za stolom da se vide i komuniciraju. Međutim, ovo zavisi od vašeg prostora, pa još jednom proverite pre instalacije.

Osvetljenje čini mnogo više od toga da preplavi prostor svetlom, ono takođe dopunjuje stil sobe i postavlja ton. Bilo da se radi o elegantnom lusteru koji donosi dramu ili o elegantnom privesku koji odgovara minimalističkoj vibraciji, rasvetno telo lako postaje krajnja fokusna tačka u prostoru.

Nisko viseći elementi naglašavaju trpezarijski sto i stvaraju prijatan prostor za razgovor. Luster je privlačan komad koji je dostupan u mnogo različitih stilova. Privesci su idealni za moderne i minimalističke trpezarije. Idite sa jednim velikim priveskom ili eksperimentišite sa tri manja da biste dali smelu izjavu.

Ne zaboravite da jedno rasvetno telo možda neće biti dovoljno da osvetli celu trpezariju. Izaberite komplementarne opcije osvetljenja koje osvetljavaju tamne uglove i stvaraju svetao i prozračan prostor. Ugradno osvetljenje i zidne svetiljke unose dodatno svetlo u prostoriju.

Povezane teme

01.06.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa: savršen spoj retro dizajna i moderne tehnologije

Oblik lampe je inspirisan tradicionalnim fenjerom, a svetlost se širi pod uglom od 360 stepeni. Telo baterije fenjera, kada se ukloni sa svog položaja, takođe može postati lampa ko...

29.05.2024 Osvetljenje

Originalna rasvetna tela koja izazivaju emocije i inspirišu maštu

Kolekcija Multiforme, zadivljujuća tapiserija svetiljki, nudi dizajnersko iskustvo koje izaziva emocije i inspiriše maštu. Pedantno izrađen od strane vizionarskih dizajnera, svaki...

26.05.2024 Osvetljenje

Minimalistička rasveta od aluminijuma i čelika: sirova lepota prirode u dizajnu

Ova rasvetna tela nisu samo praktična rešenja za osvetljenje, već umetnička dela koja unose eleganciju i prirodnu lepotu u svaki prostor, stvarajući harmoničan spoj modernog dizajn...

23.05.2024 Osvetljenje

Osvetljenje u vrtu

Spoljna rasveta može znatno ulepšati izgled vašeg dvorišta, staza ili terase u toplim večerima. Za prijatna druženja u večernjim satima na terasi ili u bašti možete postaviti zanim...

20.05.2024 Osvetljenje

5 uobičajenih grešaka u osvetljenju doma (i kako ih ispraviti)

Pitali smo stručnjake: koji su to uobičajeni krivci za loše osvetljenje doma i kako ispraviti sve te greške koje većina nas pravi kada je u pitanju ovaj deo uređenja životnog prost...

17.05.2024 Osvetljenje

Kako odabrati savršenu lampu za dnevni boravak?

Od rasvete za čitanje do dodavanja tople svetlosti za ugodne večeri, prava lampa može unaprediti kako funkcionalnost tako i estetiku vašeg dnevnog boravka.

14.05.2024 Osvetljenje

Rešenja za osvetljenje malih stanova

Od maksimiziranja prirodnog svetla do uključivanja inovativnih svetiljki, evo vodiča za osvetljavanje malih prostora sa stilom i efikasnošću.

11.05.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa sa punjivom sijalicom donosi magiju u mračne prostorije

Svi mi volimo dobro dizajnirano i funkcionalno osvetljenje koje ima estetsku vrednost. Ali, pored toga, važno je da svetlo može biti prenosivo, kako bi moglo da vas prati gde god d...

08.05.2024 Osvetljenje

Pogledajte kako izgleda proces 3D štampe male stone lampe

3D štampanje, ili aditivna proizvodnja, predstavlja proces kreiranja trodimenzionalnih objekata sloj po sloj, koristeći digitalni model kao osnovu. Ovaj tehnološki napredak donosi...

05.05.2024 Osvetljenje

LED rasveta za ažuriranje vaše kuhinje

Dodavanjem privlačnih detalja poput rasvete, u velikoj meri možete promeniti izgled vaše kuhinje. Ovom prilikom odabrali smo LED rasvetu za osveženje vaše kuhinje.

02.05.2024 Osvetljenje

Saveti i ideje za savršeno osvetljeno predsoblje

Od pružanja praktične osvetljenosti do dodavanja dodira stila, svetiljke igraju ključnu ulogu u unapređenju estetike i funkcionalnosti vašeg ulaza.