Dinamična i fleksibilna podna lampa: savršeno rešenje za klasične enterijere

Sofisticirani, kultni komad koji je dizajnirao Marc Sadler za Foscarini...

Delikatan i poetičan, ikoničan, ali direktan, prirodan i visokotehnološki, Twiggi je jedan od onih objekata koji fasciniraju ljubitelje dizajna zbog svog višestrukog karaktera. Sada konačno imamo priliku da vidimo dva nova i veoma elegantna tona u paleti kolekcije koja je postala bestseler još davne 2006. godine. Ovoga puta reč je bordo boji i esenciji ružinog drveta.

Dizajneru je inspiracija za stvaranje ove neodoljive lučne lampe došla nakon što je posmatrao strukturu štapa za pecanje. Inspirisani njegovim oblikom i kvalitetima strukture, osmislio je karakterističnu Twiggy super tanku stabljiku koja se harmonično ljulja i savija kao drvo na vetru, pričvršćena za pod preko ravne, kružne osnove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Foscarini (@foscarinilamps)

Čini se da cela stvar izgleda skoro pogrešno iz perspektive gravitacije. Vizuelne težine, u osnovi, ne izgledaju pogodne za postizanje željene ravnoteže. Ipak, Twiggy radi. Kako? Genijalna ideja je bila da se spoji ekstra lagana stabljika sa jačom, čvršćom bazom, bez dodavanja vizuelne težine ovoj drugoj.

Za stablo, nekoliko linearnih delova ojačanih staklenih vlakana je sastavljeno i napravljeno tako da klizi jedan u drugi kako bi se dobio vizuelno jedinstven predmet. Kada su rastavljeni, linearni delovi stabljike zauzimaju vrlo malo prostora; kada se sklope postaju suštinska, duga i tanka linija u prostoru koja drži difuzor od staklene tkanine i pigmentiran smolom sa moire efektom.

Za osnovu, dizajnerski tim je odlučio da koristi karbonska vlakna, kompozit koji, uprkos svojoj tankoj površini, može da izdrži veliku težinu. Strukturna čvrstoća karbonskih vlakana takođe omogućava da se zapremina lampe nadoknadi: stablo se delikatno pomera dok ga dodirnete, skoro pobeđujući zakon gravitacije, i donosi ambijentalno svetlo koje izlazi sa njegovog vrha i dna velikog cilindričnog difuzora po celoj prostoriji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Foscarini (@foscarinilamps)

Štaviše, visina držača i difuzora se može podesiti bez uvođenja komplikovanih (i težih) sistema: radi pomoću protivtega koji, umetnuti u posebno sedište iznad difuzora, omogućavaju podešavanje nagiba u intervalima od pet centimetara.

Uspeh Twiggy lampe je bio ogroman. S jedne strane, lampa je rešila stvarni problem za dizajnere enterijera: imati svetlo u centru sobe bez korišćenja plafona. S druge strane, pametna upotreba materijala omogućila je da se dobije izuzetno fleksibilan objekat koji, sam, može da opremi sobu sa stilom.

Twiggy kolekcija je takođe pretrpela kontinuirani razvoj: nova verzija u crvenoj boji savršena je za mlade i dinamične domove gde bi lampa bila korišćena kao centralni deo; sivo - crna za mirnije, tihe prostore; bela i crna za optički stilizovana područja i, u poslednje vreme, hrastova završna obrada za topliji dodir. Esencija ružinog drveta proširuje asortiman drveta koji je već obrađen sa verzijom hrasta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Foscarini (@foscarinilamps)

 

Povezane teme

07.06.2024 Osvetljenje

Dizajn rasvete za male prostore: maksimizirajte osvetljenost i dobar stil

Maksimiziranje osvetljenosti i stila u malim prostorima može biti izazovno, ali prava rasveta može transformisati čak i najmanju sobu u svetlu i stilizovanu oazu.

04.06.2024 Osvetljenje

Lampa u obliku šrafa pruža taktički pristup kontroli osvetljenja

Set lampa podseća na ogroman šraf, posebno kada je njena svetlost na najnižoj tački, i nudi jedinstvenu i privlačnu interakciju sa korisnicima.

01.06.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa: savršen spoj retro dizajna i moderne tehnologije

Oblik lampe je inspirisan tradicionalnim fenjerom, a svetlost se širi pod uglom od 360 stepeni. Telo baterije fenjera, kada se ukloni sa svog položaja, takođe može postati lampa ko...

29.05.2024 Osvetljenje

Originalna rasvetna tela koja izazivaju emocije i inspirišu maštu

Kolekcija Multiforme, zadivljujuća tapiserija svetiljki, nudi dizajnersko iskustvo koje izaziva emocije i inspiriše maštu. Pedantno izrađen od strane vizionarskih dizajnera, svaki...

26.05.2024 Osvetljenje

Minimalistička rasveta od aluminijuma i čelika: sirova lepota prirode u dizajnu

Ova rasvetna tela nisu samo praktična rešenja za osvetljenje, već umetnička dela koja unose eleganciju i prirodnu lepotu u svaki prostor, stvarajući harmoničan spoj modernog dizajn...

23.05.2024 Osvetljenje

Osvetljenje u vrtu

Spoljna rasveta može znatno ulepšati izgled vašeg dvorišta, staza ili terase u toplim večerima. Za prijatna druženja u večernjim satima na terasi ili u bašti možete postaviti zanim...

20.05.2024 Osvetljenje

5 uobičajenih grešaka u osvetljenju doma (i kako ih ispraviti)

Pitali smo stručnjake: koji su to uobičajeni krivci za loše osvetljenje doma i kako ispraviti sve te greške koje većina nas pravi kada je u pitanju ovaj deo uređenja životnog prost...

17.05.2024 Osvetljenje

Kako odabrati savršenu lampu za dnevni boravak?

Od rasvete za čitanje do dodavanja tople svetlosti za ugodne večeri, prava lampa može unaprediti kako funkcionalnost tako i estetiku vašeg dnevnog boravka.

14.05.2024 Osvetljenje

Rešenja za osvetljenje malih stanova

Od maksimiziranja prirodnog svetla do uključivanja inovativnih svetiljki, evo vodiča za osvetljavanje malih prostora sa stilom i efikasnošću.

11.05.2024 Osvetljenje

Prenosiva lampa sa punjivom sijalicom donosi magiju u mračne prostorije

Svi mi volimo dobro dizajnirano i funkcionalno osvetljenje koje ima estetsku vrednost. Ali, pored toga, važno je da svetlo može biti prenosivo, kako bi moglo da vas prati gde god d...

08.05.2024 Osvetljenje

Pogledajte kako izgleda proces 3D štampe male stone lampe

3D štampanje, ili aditivna proizvodnja, predstavlja proces kreiranja trodimenzionalnih objekata sloj po sloj, koristeći digitalni model kao osnovu. Ovaj tehnološki napredak donosi...