Upoznajte staklenu kancelariju koja izranja iz zemlje

Glavni grad Irana, Teheran, dobio je pravu pravcatu kancelariju iz budućnosti, a najbolja stvar u celoj priči: zgrada izgleda kao da je upravo izronila iz zemlje!

Nova poslovna zgrada Turbosealtech-a smeštena je u tehnološkom parku u predgrađu Teherana, i ima za cilj da svojim posetiocima pruži platformu za istraživanje i inovacije. Ovaj projekat nastavlja obrazac izražavanja vizije iranskih arhitekata koji, očigledno, imaju prilično originalne i nesvakidašnje ideje čak i kada su kancelarijski prostori u pitanju.

Turbosealtech je projekat srednje veličine čiji se pristup dizajnu u startu fokusirao na interakciju između tehnologije, lokacije, funkcije i pejzaža. Uzimajući u obzir kontinuitet pogleda na lokaciju, kontrolu toplote i funkciju zgrade, forma je generisana tako da je volumen zgrade zapravo izvučen iz zemlje. Ovo je poseban detalj koji stvara vizuelno lep horizont i donosi harmoniju sa okruženjem.

Spoljašnjost zgrade je umotana u staklo koje omogućava propuštanje prirodnog svetla, dok se na spoljašnjem sloju nalaze aluminijumski profili koji kontrolišu toplotu u unutrašnjosti. Izložena konstrukcija korišćena za enterijer, preuzeta je iz forme objekta koji predstavlja karakterističnu strukturu industrijskih objekata.

Zgrada u obliku staklene piramide podeljena je na pet horizontalnih nivoa koji su dobro povezani vertikalno providnim liftom. Unutrašnji prostori su dizajnirani na način da poboljšaju interakciju između korisnika. Kancelarije se nalaze na gornjim nivoima, a radni deo otvorenog plana je dizajniran u providnom ograđenom prostoru na nižim nivoima gde posetioci imaju priliku da posmatraju proizvodnju kompanije.

Ulaz se nalazi u trougaonom uglu zgrade, dok izrezani krov stvara terasu koja donosi prirodno svetlo i vazduh i formira zajednički otvoreni prostor za posetioce i zaposlene kako bi imali pristup svežem vazduhu, druženju i obavljanju posla. Kosi krov je poništen kako bi se stvorio zeleni koridor od poda do krova kako bi se stvorio dinamičan prostor, smanjila temperatura zgrade i potrošnja energije.

photo: Parham Taghioff

Povezane teme