Stvaranje tropske alhemije unutar kancelarije građevinske firme

Iako na prvi pogled ovo radno mesto više deluje kao nekakva velika i udobna trpezarija, u pitanju je zapravo kancelarijski prostor jedne građevinske firme u Indiji...

Reč je o firmi koja se bavi estetski dizajniranim prostorima koji su pritom od velikog značaja za arhitekturu. Čitav dizajn ovog poslovnog prostora je zapravo i proizišao iz snažnog i dobro definisanog cilja firme koji glasi: uvek i u svemu pronaći savršenu ravnotežu između funkcionalnosti i dizajna jer samo ona vodi do savršene alhemije.

Izazov pri dizajniranju ove kancelarije ležao je u potrebi da se vrednosti inovativnosti i funkcionalnosti kompanije reflektuju u njen enterijer, a da se pritom ni u jednom trenutku ne izgubi iz vida tropska klima u kojoj se objekat nalazi. Plan je bio stvoriti otvoren kancelarijski prostor koji će svima pružiti dobrodošlicu, ali istovremeno očuvati i maksimum privatnosti i sigurnosti onda kad je to potrebno. Ove sukobljene stavke postigle su konsenzus upotrebom novih elemenata poput armiranih čeličnih šipki koje podsećaju na one koje se koriste u građevinarstvu, i koje izviru iz terazzo podova formirajući rešetke na policama.

Raspored kancelarije je takav da je automatski jasan svakom posetiocu, pa čak i onom ko prvi put dolazi. Sve fizičke barijere izgrađene su s namerom da istaknu pozive ili ograniče radna mesta ljudi iz određenih oblasti unutar kancelarije. Primera radi, prostor rezervisan za direktora firme ograđen je matiranim staklom – ovo ne samo da se pokazalo kao odlična vizuelna barijera već je kabini dalo i dovoljan stepen propustljivosti.

Najupadljiviji deo ovog kancelarijskog prostora, bar kada je o materijalu reč, jeste tamno sivi plafon izrađen od indijskog patentnog kamena, kao i terazzo podovi koji se protežu sve do konferencijske sobe ujedinjujući tako eklektičan spoj materijala u čitavoj zgradi. Prozori od zida do zida promovišu unakrsnu ventilaciju i filtriraju dovoljno svetlosti kroz sadnice na jednoj strani i veliko frangipani drvo na drugoj. Ovo drvo je inače smešteno u blizini prodajnog dela kancelarije, vrlo je skulpturalno i na neki način izgleda kao zaštitnik celokupnog ovog prostora.

Sve u svemu, za ovaj poslovni prostor se s punim pravom može reći kako predstavlja promišljen prikaz boja, tekstura i elemenata raspoređenih tako da u potpunosti odražavaju moto kompanije, a sve u cilju postizanja savršene tropske alhemije.

Izvor: archdaily

Povezane teme