Saveti za kancelarije u kući

Razmislite o obliku, funkciji i stilu kada dizajnirate kancelariju kod kuće...

Kućna kancelarija, bez obzira da li je ušuškana u kuhinjski ugao ili je u zasebnoj prostoriji, zahteva više od jedne funkcije. Pošto ovaj prostor podrazumeva niz aktivnosti, važno je da se razmotre sve stavke kada planirate kancelariju u kući.

Ko će biti primarni korisnik? Koje profesionalne ili kućne dužnosti mora da podrži?

Napravite spisak stvari, dokumenata, datoteka koje ćete skladištiti, kao i opremu koja će vam biti potrebna za rad. Sa pripremljenom listom, pronađite raspoloživ prostor koji je povoljan za vašu kućnu kancelariju.

LOKACIJA KANCELARIJE U KUĆI

Ako imate neokupiranu prostoriju za kućnu kancelariju, onda imate sreće. Ako ne, gledajte da ono bude u uglu ili uz prazan zid. Uverite se da prostor ima dovoljno svetla i dovoljno utičnica za kompjuter, telefon, štampač i sl… Takođe će vam biti potrebne razne police, oglasna tabla, a pokušajte da nađete prostor koji je izložen prirodnom svetlu.

NAMEŠTAJ I SKLADIŠNI PROSTOR ZA RADNI PROSTOR

Izmerite vaš poslovni prostor i skicirajte plan koji uključuje radnu površinu, skladišne komade, kao i police i sl. Izgradite radni prostor prema svom stilu i ukusu, da prija vašem oku i da se uklapa uz postojeće okruženje.

Opredelite se za radne stolove opremljene fiokama ili ormanima. Iskoristite i stare odbačene stolove kojem ćete dodati prostor za skladištenje. Izaberite stolicu koja će se uklopiti uz dizajn vašeg stola, ali obratite pažnju da u isto vreme mora biti udobna. Ako ćete provoditi sate ispred računara, opredelite se za ergonomsku stolicu sa točkovima i podešavajućim sedištem.

Proširite skladište tako što će vam police ići do plafona, iskoristite celu dužinu zida za skladište. Razmislite o funkcionalnosti nekih komada nameštaja kao što su komode ili visoki stočići kao stalak za štampač, računarsku opremu i sl.

DEKORIŠITE KUĆNU KANCELARIJU SA SVRHOM

Dodajte energiju u vašu kućnu kancelariju tako što ćete dodati plišani tepih. Izložite vašu kolekciju da je svi vide, dekorišite u bojama i interesantnim teksturama. Obesite malu školsku tablu po kojoj možete pisati kredom i koristite je kao podsetnik, inspiraciju. Osim što je funkcionalna, vaša kancelarija može biti vaše lično umetničko delo.

Pre nego što kupite korpu, kantu, kutije i ostatak skladišnog prostora, utvrdite vrstu dokumenata i kancelarijskog materijala koje ćete čuvati i koje ćete koristiti svakodnevno. Skupite slične predmete i odlučite koji organizacioni plan će biti najadekvatniji za vas, a onda se bacite u kupovinu.

Ne zaboravite da koristite vaše stare predmete i da im date novu šansu – stare kutije alata ili nakita, čaše, šolje ili stare vaze za spajalice, olovke, makaze i ostale radne zalihe.

Koristite stari držač za kišobrane kao mesto gde ćete slagati vaše skice, projekte i sl. Iskoristite staru pijačnu korpu kako biste tu držali papire, kertridže, fascikle...

Na umu morate imati funkciju i zabavu u vidu kada ukrašavate kućnu kancelariju. Stvorite prostor koji je ličan i sa vašim karakterom, ali pazite da se ono slaže i sa ostatkom prostorije, u suprotnom dobićete veliki kontrast i deo koji izgleda kao uljez u prostoriji.

Neka vaša kućna kancelarija bude atraktivna, efikasna i odlično mesto za rad. 

N.O.

Povezane teme