Pozitivan i negativan uticaj boja na naše radno okruženje

Boje značajno utiču na raspoloženje i efikasnost zaposlenih...

U mrežnjači, one se pretvaraju u električne impulse koji prolaze na deo mozga poznat kao hipotalamus, koji reguliše naš endokrini sistem i hormone, kao i mnoge naše aktivnosti. Zbog toga sve veći broj poslodavaca u svetu vodi računa o tome kada oprema prostorije.

Istraživanja su pokazala da svaka boja utiče različito na nas. Crvena utiče na naš organizam, plava na naš um, žuta na emocije, ego i samopouzdanje, dok je zelena balans između uma, tela i emocija. Zanimljivo je da kada kombinujete dve boje u enterijeru, dobijate efekte obe boje.

Psiholozi i dizajneri dugo su se sporili o tome kakve boje je najbolje primeniti u kancelarisjkom prostoru. Dizajneri tvrde da toplije boje, crvena i narandžasta, podstiču energiju, kreativnost i produktivnost, dok psiholozi smatraju da te boje podstiču agresivnost, užurbanost i smanjuju vizuelni osećaj prostora, samim tim negativno utiču na rad, bar kad je u pitanju kancelarijski posao.

Psiholozi tvrde da su hladne boje, kao što su zelena, plava ili ljubičasta zaslužne za stvaranje mirnije atmosfere na radnom mestu. Ako treba da stimulišete vaš um najproduktivnija boja je plava. Idealna je za ljude koji se bave računovodstvom. Ako vam smeta da ceo dan provedete u plavom okruženju, začinite vaš prostor sa malo narandžaste koja će vam doneti malo emocija.

Ako ste dizajner i vama je nephodna kreativnost, plava boja nije za vas. Odaberite žutu, jer će stimulisati vaš ego i duh. Ako ste u okruženju gde vam je potreban jak osećaj za ravnotežu, zelena je možda boja koja vas čini najproduktivnijim. Dobro izbalansirana, umirujuća i ohrabrujuća.

Bela je popularna u ukrašavanju, jer je svetla i neutralna. Beli prostor čini kancelarije prostranim, reflektuje više svetlosti i obično daje ljudima optimistično raspoloženje. Bela je simbol čistoće i sterilnosti, pa se često koristi u bolnicama i raznim medicinskim centrima. Međutim kancelarija u totalnom belom ruhu izgleda monotono i dosadno.

Koju god boju da ste izabrali za zidove vaše kancelarije, boja na zidovima se lako menja. Potrebno je nekoliko sati i nova boja je na vašim zidovima. Eksperimentišite sa bojama i uz pomoć njih budite produktivniji u poslu.

Koje su boje zidovi vaše kancelarije?

Povezane teme

19.06.2024 Office

Boje u kancelariji

Koju god boju da ste izabrali za zidove vaše kancelarije, boja na zidovima se lako menja. Potrebno je nekoliko sati i nova boja je na vašim zidovima. Eksperimentišite sa bojama i u...

16.06.2024 Office

Elegantni stakleni stolovi

Elegantni stakleni stolovi su idealan izbor za moderno uređene kućne kancelarije, jer vešto kombinuju funkcionalnost sa sofisticiranim dizajnom. Staklo kao materijal donosi osećaj...

13.06.2024 Office

10 radnih stolova idealnih za male prostorije

Ovakav nameštaj je pogodan zato što ga uvek možete odložiti po strani, kada više nemate potrebu da ga koristite, i isto ga tako brzo i jednostavno sklopiti kad god vam zatreba.

10.06.2024 Office

5 dizajnerskih trikova za lepšu i udobniju kućnu kancelariju

Kreiranje kućne kancelarije koja je istovremeno lepa, udobna i funkcionalna postaje sve važnije kako rad od kuće postaje sve prisutniji.

07.06.2024 Office

Biofilni dizajn: unapredite radno okruženje prirodnim elementima

Implementacija biofilnog dizajna u kancelarijama ne samo da povećava zadovoljstvo zaposlenih, već i smanjuje stres, podstiče kreativnost i doprinosi održivom radnom prostoru.

04.06.2024 Office

Inovativni aksesoari za moderne kancelarije

Davno su prošli dani glomaznih, zastarelih kancelarijskih potrepština. Radno okruženje današnjice zahteva elegantne, višenamenske alate koji ne samo da olakšavaju zadatke, već i po...

01.06.2024 Office

Elegantni radni sto u kućnoj kancelariji

Kroz pažljiv odabir dimenzija, materijala, detalja i udobnosti, možete stvoriti elegantno radno okruženje koje odražava vašu ličnost i inspiriše vas da budete najbolja verzija sebe...

29.05.2024 Office

Savršena kućna kancelarija ispod stepeništa

Pored toaleta i prostora za pranje veša, deo ispod stepeništa takođe može postati veoma lepa kućna kancelarija, potpuno funkcionalna i komforna za rad.

26.05.2024 Office

Čista i dobro osvetljena kućna kancelarija je pola uspešno obavljenog posla!

Prioritetizovanjem čistoće i prirodne svetlosti, možete stvoriti radno okruženje koje podržava vaš profesionalni i lični uspeh.

23.05.2024 Office

Savršeno radno okruženje

Dobro dizajniran kućni kancelarijski prostor ne samo da povećava produktivnost, već i poboljšava mentalno zdravlje. Kreiranje boljeg radnog okruženja kod kuće podrazumeva kombinaci...

20.05.2024 Office

Koje biljke su za kancelariju?

Uvođenje biljaka u vaš kućni kancelarijski prostor ne samo da ulepšava prostoriju, već poboljšava kvalitet vazduha, smanjuje stres i podstiče kreativnost.

17.05.2024 Office

15 inspirativnih ideja za uređenje male kućne kancelarije

Bez obzira da li ste slobodni umetnik ili radite na daljinu, kreiranje funkcionalne i inspirativne kućne kancelarije u malom prostoru je od suštinskog značaja.

14.05.2024 Office

Sive kućne kancelarije kao oaza stila

Kada se radi o kućnim kancelarijama, veliki broj boja i tonova nam je na raspolaganju, ali je najmodernija i najpopularnija boja nesumnjivo siva. Siva boja je i dalje jedina koja o...

11.05.2024 Office

5 razloga zašto su neutralne boje idealne za kućnu kancelariju

Dok živahne nijanse mogu delovati privlačno, postoje snažni argumenti u korist neutralnih boja. Evo pet ubedljivih razloga zašto su neutralne boje najbolji izbor za kućnu kancelari...

08.05.2024 Office

Police u kućnoj kancelariji za lakši rad i organizovanost

Kućne kancelarije lagano se penju ka samom vrhu i postaju najvažniji prostor u jednom savremenom domu. Ako ste i sami, poput mnogih od početka pandemije radili od kuće, kućna kance...