Novi poslovni prostor kompanije Google

Kompanija Google, odlučila je da svom poslovnom prostoru podari dizajnerski makeover…

Oni su upravo predstavili svoje planove za novi kampus koji će biti smešten u regiji Mountain View u Kaliforniji, a kao svoje glavne dizajnere odabrali su Bjarka Ingelsa i Tomasa Hedervika. Osnivači danske firma BIG i londonskog Heatherwich studija predstavili su kreativnu snagu koja stoji iza brojnih velikih projekata, koji su definitivno ostavili trag u čitavom svetu.

Njihov koncept za Google kampus je inovativan baš kao i sama tehnologija koju ova kompanija predstavlja i koristi. Kampus će biti kreiran od pokretnih, modularnih delova koji su prekriveni kanapeima, dok će građevine imati idealne prilike za ekspanzije i reorganizacije divizija, jer ovaj internet gigant velikom brzinom radi na novim projektima.

Kako kaže Ingels: “Silikonska dolina bila je motor koji pokreće tehnološku evoluciju i globalnu ekonomiju. Ovaj Google kampus širi njihov inovativni duh u realni svet. Zajedno sa Heatherwick studiom i ljudima iz kompanije Google, upustio sam se u novu avanturu osmišljanja radnog okruženja za njihove buduće zaposlene, koje će biti adaptivno, fleksibilno i inteligentno.”

Ipak, radni uslovi koji će biti ponuđeni kao deo ovog projekta obradovaće mnogo više ljudi od samih zaposlenih u ovoj globalnoj korporaciji. Tu će se naći prostor za lokalne prodavce, kao i biciklističke staze i bašte otvorene za javnost. Hedervik je izjavio: “Ovo je prilika, ne samo za stvaranje novog doma za najinovativniju kompaniju sveta, već za kreiranje pravog i živog grada, u isto vreme štiteći lokalni prirodni habitat”.

Novi dizajn je postavljen na 55,741 m2, zajedno sa 4,180 m2 enterijernog pejzaža i skoro 1,859 m2 javnih šetališta. Šta više, kupola koja prekriva celokupan kompleks predstavlja originalnu reminisenciju  Frei Otove Tensed strukture koja je u ovom slučaju potpuno neprozirna.

Dve stvari su jasne, zgrada kompanije Google je predivna i njen dizajn je još uvek u preliminarnoj fazi, tako da je i dalje sklona promenama koje mogu doći dok se bude kretala od planiranja, preko dozvola do zakonskih regulativa prilikom same izgradnje. Potpun PDF ovog dizajna se može pronaći na planskom sajtu Mountain View.

N.Đ.

Povezane teme