Moderan prostor dinamične kompanije u Sankt Peterburgu

Kancelarija IT odeljenja kompanije PETSHOP nalazi se u Sankt Peterburgu, na aveniji Chkalovski, u sovjetskoj industrijskoj zgradi iz perioda između 50-tih i 60-tih godina 20. veka.

Krovni plafon i betonski stubovi visoki više od 4 metra, gornji sprat i ogromni prozori s pogledom na Petrogradsku stranu - to je kratak opis prostora kreativnog sektora moderne dinamične kompanije koji je dizajnirao PAUM design studio.

Estetika Bauhausa (viša škola u Desauu i arhitektonski pravac prve trećine 20. veka) postala je osnova stila i glavni izvor inspiracije. Jednostavne lakonske forme, utilitarni pristup i ideje funkcionalizma jednom su napravile revoluciju u arhitekturi. Sada je ta estetika prenešena na dizajn enterijera, ali samo na njegov dekorativni deo. Unutrašnja stilska estetika saradničkog i kancelarijskog prostora odiše atmosferom modernog njujorškog lofta.

U planiranju poslovnog prostora najreprezentativnija sala za sastanke postala je glavna tačka u prostoru, primajući lakonske zaobljene oblike i centralni položaj u "srcu", deleći drugi otvoreni prostor na dva "krila" - zonu grafičkih dizajnera (za dvadeset ljudi) i zonu IT stručnjaka (za trideset ljudi).

U pitanju su čisti, prostrani radni prostori koji nisu preopterećeni viškom predmeta: samo red, sloboda i mnogo živih biljaka. Biljke podržavaju malo prašnjavu paletu enterijera, kao sa starih fotografija.

Drugi "ključni" objekt, amfiteatar, nalazi se u blizini sale za sastanke. To je univerzalna prostorija pogodna za kraće sastanke, slobodno vreme, aktivnosti i ostalo. To je "centar gravitacije", mesto sile i okupljanja svih zaposelnih. Ovo mesto je za korporativni duh. Njegove merdevine (sa sedištima za goste) se spuštaju prema gore u mezanin - drugi nivo na kome je moguće raditi, odmoriti se ili se opuštati i zabaviti.

Ispod mezanina nalazi se kuhinja i prostor za ručavanje za zaposlene sa velikim mono-stolom i zonom za kuvanje, gde je moguće večerati s kolegama ili održati manje prijeme. Ovaj preliepi i inteligentni prostor, koji ne izgleda kao kancelarija dizajniran je da pruži udobnost i prave vibracije kreativcima ove kompanije, kako bi pronašli inspiraciju, sklad i nove neverovatne ideje.

N.V.T.

Foto Sergey Melnikov

Povezane teme