Kreiranje srećnog radnog prostora unutar doma je moguće!

Da li ste se nekad zapitali – može li se od jedne kancelarije napraviti “srećno mesto” za rad?

Rad od kuće može biti izazov, ali kreiranje namenskog, dobro osmišljenog radnog prostora može napraviti veliku razliku. Šta god da imate na umu kada je opremanje ovog dela doma u pitanju, vaš osnovni cilj bi trebao biti stvaranje funkcionalnog ali i podjednako privlačnog prostora. Evo par ključnih saveta koji vam mogu pomoći u tome...

Neka vam sve bude na dohvat ruke

Dobro organizovan radni prostor je od suštinskog značaja za produktivnost, pa se zato uverite da je sve što vam je potrebno za rad tu, na dohvat ruke. To su, dakle, sve one stvari koje najčešće koristite a koje biste trebali da odaberete tako da vam istovremeno budu praktične ali i dovoljno privlačne – s obzirom da će vam stajati ispred nosa. Primera radi, ako se bavite projektom koji od vas zahteva da redovno sređujete fascikle – neka one budu lako dostupne i arhivirane na način koji ih čini jednostavnim za pronalaženje (u tu svrhu slobodno možete posegnuti za fasciklama u boji).

Neka ovaj deo stana bude uredan

Kućna kancelarija lako može postati neka vrsta deponije za neotvorenu poštu i sve one predmete kojima ćete se “pozabaviti kasnije”. A ove stavke sigurno neće doprineti onom srećnom osećaju već će u vama probuditi želju da jednostavno nestanete iz ove sobe. Teško je ostati koncentrisan i biti produktivan (pa i srećan!) kada ste u gomili nereda, zar ne? Uverite se zato da u ovom prostoru sve ima svoje mesto, dodajte pravu vrstu skladišta oko svoga stola, i razmislite o tome kako najkreativnije možete iskoristiti vertikalni prostor. Odmah sortirajte, arhivirajte ili odbacite svu papirnu poštu a na kraju dana obavezno sredite svoj sto – sledećeg jutra će vam biti drago što ste to uradili!

Neka ovaj deo stana bude “pravo mesto”

Ovo prosto znači da bi idealna lokacija za vašu kućnu kancelariju trebala biti soba sa velikim (ili bar što većim) prozorom iz prostog razloga što ćete na ovaj način biti sigurni kako koristite maksimum prirodnog svetla tokom rada. S druge strane, vrata bi trebala da budu u blizini kako biste u svakom trenutku mogli da se izolujete od bilo kakve buke u stanu. Ako nemate namenski kancelarijski prostor, uvek možete odabrati gostinjsku sobu ili neku drugu sobu koja se ne koristi tako često za ovako nešto, samo vodite računa da to bude kutak gde ćete imati potpunu privatnost. Izbegavajte korišćenje spavaće sobe ili kuhinje jer su te sobe najčešće označene kao “prostori sa puno smetnji”.

Neka ovaj deo stana ima adekvatan nameštaj

Pre nego što požurite da nabavite novi kompjuterski sto ili stolicu, razmislite dobro o tome šta bi vas uopšte načinilo srećnim? Ovo je deo stana koji trebate urediti po svom nahođenju iz prostog razloga što ćete upravo vi ovde i provoditi najviše vremena. Koja je svrha sebe “častiti” formalnom foteljom ili klasičnim stolom ukoliko ste vi osoba koja voli originalne i nesvakidašnje komade nameštaja živahnih boja? Odaberite za sebe forme koje u vama bude kreativnost ali vodite računa o tome da vam one pritom budu i maksimalno udobne i praktične.

Neka ovaj deo stana bude obojen onako kako vi želite

Provodićete mnogo vremena u svojoj kućnoj kancelariji, pa zašto onda ovo ne bi bilo najudobnije i najinspirativnije mesto na svetu? Poslednja stvar koju želite oko sebe u ovim momentima jesu beli i sterilni zidovi, zato ih slobodno obojite bojom koja vas čini srećnim. Istovremeno, počastite svoje zidove nekim lepim i adekvatnim umetničkim delom, ili u ugao sobe postavite lepu biljku u saksiji – ovo je ne samo idealan način da prostoru vratite onaj “happy feeling” već ćete na ovaj način sasvim sigurno poboljšati fokus ali i zdravlje.

Povezane teme