Kancelarija koja raskida sa tradicijom i donosi brojne inovacije

Iako se radi o novoj kancelariji Vlade smeštenoj u Tajvanskom gradu Tajpej, ovo mesto definitivno prkosi svim očekivanjima i predrasudama koje (možda) imate kada je reč o opremanju ovakvih prostora...

Budimo realni, većina nas već na prvi pomen vladinih kancelarija u svojoj glavi ima sliku uštogljenog radnog mesta, odnosno kancelarija koje su od glave do pete opremljene klasičnim komadima nameštaja. No, ovaj radni prostor zaista predstavlja jednu potpuno neočekivanu oblast za saradnju koja bi mogla da stvori mnoge mogućnosti.

Uz odličan prodor sunčeve svetlosti koji maksimalno naglašava vitalnost okolnog zelenila, ovaj veliki unutrašnji prostor otkriva potencijale državne infrastrukture. Cilj je svakako bio stvaranje ekološki prihvatljivog, multifunkcionalnog i efikasnog radnog prostora koji razbija stereotip tradicionalne kancelarijske strukture.

Dizajneri su odlučili da raskinu sa tradicijom i donesu nefleksibilan dizajn unoseći tradicionalnu tajvansku kulturu i koncept „jedimo zajedno“ koji sugeriše da u ovom prostoru vlada veliki porodičbni odnos između predstavnika vlade i njenih građana.

Osim jednosmerne tradicionalne konferencije, odvajanjem zakrivljenog stola i limova od pocinkovanog gvožđa koji klize napred-nazad, ljudi se mogu udružiti u različite grupe kako bi započeli razgovore dok govornik drži svoj govor. Dizajn prozirne zavese u konferencijskom prostoru održava privatnost i daje vizuelnu širinu.

Korišćenjem nove metode dizajna smanjen je otpad materijala za jednokratnu upotrebu, čemu doprinose i reciklirani materijali u okviru stubova. Na ovaj način ostvaren je prvobitan cilj organizacije: promena uobičajene svakodnevnice na ovakvim radnim mestima.

Drugim rečima, zaposlenima je omogućeno da stvore svoj jedinstveni kancelarijski prostor razbijanjem tradicionalnog načina razmišljanja i zadovoljavanjem želje za promenom, odnosno eksperimentisanjem u modernom, digitalnom dobu.

izvor: johnnyisborn

Povezane teme