Da li je Carlsberg kancelarijski prostor baš taj o kojem maštate?

Nova centralna kancelarija Carlsberg grupe u Kopenhagenu predstavlja mesto na kom se istorija sudara sa modernim, a sve u cilju što boljeg iskorišćenja prostora.

Smeštena u Kopenhagenu, Danskoj, ova ogromna kancelarija prostire se na 23200 kvadratnih metara odakle postavlja okvir za moderno i dinamično radno mesto. U pitanju je zgrada koja podržava identitet, razmenu znanja i inovacije. Istovremeno, ona je totalno u harmoniji sa svojom okolinom – nalazi se u istorijskoj oblasti, istoimenoj gradskoj četvrti i sastoji se od tri krila koja se objedinjuju u atrijumu, centralnom prostoru zgrade.

Zanimljivo je reći da jedno krilo zapravo predstavlja most preko jednog od glavnih pristupnih puteva u okolini, stvarajući na taj način moderan ulaz sličan čuvenim klasičnim ulazima koji karakterišu grad. Druga dva krila obuhvataju istorijski vrt kao i vilu Carl Jacobsena. Sam atrijum se otvara prema pomenutom vrtu tako da se stiče utisak da istovremeno nadgleda čitav grad u kome je i započela duga istorija Carlsberg-a kao pivarske firme. Ovaj deo građevine je zanimljiv i zato što spaja sve spratove zgrade kao i sve odeljke kancelarije, kako vertikalno tako i horizontalno u jednu radnu zajednicu ojačavajući tako saradnju i deljenje u celoj organizaciji.

S druge strane, prostor za dobrodošlicu ostavlja utisak srdačnosti i poziva prolaznike da ga posete kao i da uživaju u prekrasnom pogledu na vrt iznutra i na zgradu spolja. Veliko stepenište sa stepenicama koje su opremljene jastučićima za sedenje idealno je za kratke pauze, neformalne sastanke i društvenu interakciju između osoblja i gostiju.

Kada je o spoljašnosti reč, fasade se sastoje od velikih staklenih delova koji su podeljeni vertikalnim lajsnama od bakra. Ovo momentalno asocira ne samo na stare rezervoare pivare, već se savršeno stapa i sa brojnim detaljima bakra na istorijskim zgradama domaćinske gradske četvrti.

Zgrada je zaista prilagođena svom istorijskom okruženju i razmerama lokaliteta što je postignuto sužavanjem visine prema manjim okolnim zgradama kao i samoj vili Carla Jacobsena. Dodatno, vrt je pretvoren u javni rekreativni prostor što ga automatski čini otvorenijim za javnost, a upravo je ta pristupačnost ono što je najbolje u celoj priči.

Na kraju valja istaći da je ovaj poslovni prostor delo arhitektonske kancelarije C.F. Møller Architects koji su se potrudili da zgrada bude niskoenergetska te da sadrži trajne prirodne materijale poput recikliranog bakra i bambusa, solarne ćelije kao i uređaje za uštedu vode i mehaničku ventilaciju.

Izvor: archdaily

Photo: Adam Mørk

Povezane teme