Boje u kancelariji

Boje značajno utiču na raspoloženje i efikasnost zaposlenih...

U mrežnjači, one se pretvaraju u električne impulse koji prolaze na deo mozga poznat kao hipotalamus, koji reguliše naš endokrini sistem i hormone, kao i mnoge naše aktivnosti. Zbog toga sve veći broj poslodavaca u svetu vodi računa o tome kada oprema prostorije.

Istraživanja su pokazala da svaka boja utiče različito na nas. Crvena utiče na naš organizam, plava na naš um, žuta na emocije, ego i samopouzdanje, dok je zelena balans između uma, tela i emocija. Zanimljivo je da kada kombinujete dve boje u enterijeru, dobijate efekte obe boje.

Psiholozi i dizajneri dugo su se sporili o tome kakve boje je najbolje primeniti u kancelarisjkom prostoru. Dizajneri tvrde da toplije boje, crvena i narandžasta, podstiču energiju, kreativnost i produktivnost, dok psiholozi smatraju da te boje podstiču agresivnost, užurbanost i smanjuju vizuelni osećaj prostora.

Samim tim, jasno je zaključiti da previše agresivne, tople boje negativno utiču na rad, bar kad je u pitanju kancelarijski posao. Psiholozi tvrde da su hladne boje, kao što su zelena, plava ili ljubičasta zaslužne za stvaranje mirnije atmosfere na radnom mestu.

Ako treba da stimulišete vaš um najproduktivnija boja je plava. Idealna je za ljude koji se bave računovodstvom. Ako vam smeta da ceo dan provedete u plavom okruženju, začinite vaš prostor sa malo narandžaste koja će vam doneti malo emocija.

Ali, ako ste, primera radi, dizajner kome je neophodna kreativnost, plava boja nije za vas. Odaberite žutu, jer će stimulisati vaš ego i duh. Ako ste u okruženju gde vam je potreban jak osećaj za ravnotežu, zelena je možda boja koja vas čini najproduktivnijim. Dobro izbalansirana, umirujuća i ohrabrujuća.

Bela je popularna u ukrašavanju, jer je svetla i neutralna. Beli prostor čini kancelarije prostranim, reflektuje više svetlosti i obično daje ljudima optimistično raspoloženje. Bela je simbol čistoće i sterilnosti, pa se često koristi u bolnicama i raznim medicinskim centrima. Međutim kancelarija u totalnom belom ruhu izgleda monotono i dosadno.

Koju god boju da ste izabrali za zidove vaše kancelarije, boja na zidovima se lako menja. Potrebno je nekoliko sati i nova boja je na vašim zidovima. Eksperimentišite sa bojama i uz pomoć boja budite produktivniji u poslu.

Koje su boje zidovi vaše kancelarije?

Povezane teme

04.07.2024 Office

Funkcionalni ugaoni radni stolovi sa svim svojim prednostima i manama

Ako ste neko kome prilikom rada treba veća površina ili radite istovremeno sa više uređaja pored vašeg računara, ugaoni radni sto je dobra opcija za vas.

01.07.2024 Office

Četiri najbolja načina za uređenje poslovnog prostora

Kancelarija je zapravo vaša druga kuća. Ovo je posebno tačno u slučaju da svoj posao obavljate online! Ali, generalno gledano, kancelarija u najširem mogućem smislu reči je mesto g...

28.06.2024 Office

Zanimljiv način dekoracije zidova u kućnoj kancelariji

Da li ste nekad razmišljali u pravcu dekora vaše kućne kancelarije? Pametno odabran dekor nikad vam neće odvlačiti pažnju već će baš suprotno biti vaše nadahnuće. Dekor u kućnoj ka...

25.06.2024 Office

Kako do savršenog radnog prostora u dnevnoj sobi

Danas ćemo govoriti o postavljanju radnog prostora u ambijentu dnevne sobe i kreiranja stilskog izgleda bez potpunog menjanja postojećeg dizajna.

22.06.2024 Office

Psihologija boja na radnom mestu

Odredjene boje mogu dovesti do potpunog nedostatka inspiracije, dok nam druge mogu pomoći da se osećamo opušteno, puni energije i kreativnosti.

16.06.2024 Office

Elegantni stakleni stolovi

Elegantni stakleni stolovi su idealan izbor za moderno uređene kućne kancelarije, jer vešto kombinuju funkcionalnost sa sofisticiranim dizajnom. Staklo kao materijal donosi osećaj...

13.06.2024 Office

10 radnih stolova idealnih za male prostorije

Ovakav nameštaj je pogodan zato što ga uvek možete odložiti po strani, kada više nemate potrebu da ga koristite, i isto ga tako brzo i jednostavno sklopiti kad god vam zatreba.

10.06.2024 Office

5 dizajnerskih trikova za lepšu i udobniju kućnu kancelariju

Kreiranje kućne kancelarije koja je istovremeno lepa, udobna i funkcionalna postaje sve važnije kako rad od kuće postaje sve prisutniji.

07.06.2024 Office

Biofilni dizajn: unapredite radno okruženje prirodnim elementima

Implementacija biofilnog dizajna u kancelarijama ne samo da povećava zadovoljstvo zaposlenih, već i smanjuje stres, podstiče kreativnost i doprinosi održivom radnom prostoru.

04.06.2024 Office

Inovativni aksesoari za moderne kancelarije

Davno su prošli dani glomaznih, zastarelih kancelarijskih potrepština. Radno okruženje današnjice zahteva elegantne, višenamenske alate koji ne samo da olakšavaju zadatke, već i po...

01.06.2024 Office

Elegantni radni sto u kućnoj kancelariji

Kroz pažljiv odabir dimenzija, materijala, detalja i udobnosti, možete stvoriti elegantno radno okruženje koje odražava vašu ličnost i inspiriše vas da budete najbolja verzija sebe...