Culture and Craft: održivost i raznolikost u svetu vrhunskog italijanskog dizajna nameštaja

Ova zanimljiva kolekcija nameštaja je definitivno vredna vaše i naše pažnje!

Italijanska dizajnerska marka Poltrona Frau je angažovala poznatog modnog dizajnera i priznatog krojača Ozvalda Boatenga, kako bi stvorili novu paletu tkanina, nameštaja i kućnih dodataka. Kolekcija pod nazivom "Culture and Craft" (Kultura i zanat) obuhvata sedišta, dodatke, tekstil i tapete. Za Boatenga, ovo je prvi put da se upustio u dizajniranje kućnih proizvoda, mada je istakao da je oduvek osećao ličnu težnju prema dizajnu nameštaja.

Boatengov prijatelj, dizajner enterijera i saradnik Poltrone Frau, uspeo je uspostaviti vezu između dizajnera i brenda, prepoznajući sinergije između njih, iako dolaze iz različitih sfera. Ovo partnerstvo se slobodno može posmatrati kao  pionirski poduhvat koji slavi održivost i raznolikost u svetu italijanskog dizajna, ističući strast, jedinstvenost i inovativnost.

Boateng je svoje kreative ideje i ogromno iskustvo u modnoj industriji elegantno inkorporirao u dizajn, koristeći šablone inspirisane narodom Ashanti. Ovaj pristup je u velikoj meri odražavao način na koji je pristupio dizajniranju nameštaja. Boateng je izjavio da su stvorili dijalog koji spaja njegovo istraživanje afričkih obrazaca sa italijanskim dizajnom Poltrone Frau.

Za Chester liniju brenda, Boateng je kreirao presvlake za tri verzije: klasični Chester, Chester Line i Chester One. Teksturirani uzorak je pažljivo nanesen kroz postupak koji kombinuje kožu, metal i bakelit (sintetsku smolu dobivenu kondenzacijom fenola i formaldehida), pružajući bogat spektar toplih tonova.

Slično tome, Vanity Fair fotelja je obučena u novu takozvanu Tribal presvlaku sa mat završnom obradom, inspirisanu geometrijom afričkih motiva. Tu su i mekani monohromatski vuneni tepisi, jastuci, tapete i mirisne sveće sa držačem za staklo. Takođe, igra na ploči Mancala, popularna širom Afrike, dobila je svoju modernu reinterpretaciju kako u materijalu tako i u obliku.

Ova saradnja označava važan korak ka većem udruživanju kreativnih svetova i deljenju ideja, što Boateng vidi kao moćnu evoluciju u industriji. Kolekcija "Culture and Craft" trenutno se može videti u glavnoj prodavnici Poltrona Frau na Fulam Roudu, kao i u butiku Ozvalda Boatenga na Savile Rov-u i robnoj kući Harrods.

 

Povezane teme

05.07.2024 Nameštaj

Prelepe barske stolice

Prelepe barske stolice mogu transformisati izgled svake kuhinje ili bara. Njihov elegantan dizajn i pažljivo odabrani materijali pružaju udobnost i stil.

02.07.2024 Nameštaj

Kako negovati kožni nameštaj?

Kupili ste predivnu kožnu garnituru i sada se pitate kako je treba održavati da bi zadržala svoj sjaj i u godinama koje dolaze? Ne brinite, imamo par saveta za vas!

29.06.2024 Nameštaj

Mreža za ležanje kao deo enterijera

Postavljanjem mreže za ležanje unutar doma stvara se udoban kutak koji poziva na odmor i relaksaciju, a istovremeno i unosi element zabave i avanture u svakodnevni život.

26.06.2024 Nameštaj

Savršene fotelje koje će naglasiti stil u vašem dnevnom boravku

Fotelje mogu biti fokusni element prostora, ili se koristiti kao funkcionalni dodatak za opuštanje i čitanje. One takođe pružaju fleksibilnost u rasporedu nameštaja, omogućavajući...

23.06.2024 Nameštaj

Elegantne tapacirane stolice

Švedsko - francuski dizajnerski dvojac Farg & Blanche predstavlja dva elegantna dizajna, tapacirane stolice za švedski brend nameštaja Garsnas.

20.06.2024 Nameštaj

Savremeni nameštaj od plastike

Od mnogih materijala koji se u današnje vreme koriste za izradu nameštaja, jedan od možda najneobičnijih je plastika, odnosno pleksiglas.

17.06.2024 Nameštaj

Kreveti na sprat

Nameštaj u dečijim sobama mora biti praktičan i siguran, ali treba ostaviti i dovoljno praznog prostora za dečije aktivnosti i igru. Ako imate dvoje ili više mališana, racionalno r...

14.06.2024 Nameštaj

Stolica sa dve funkcije

Usit, ili stolica-merdevine je elegantan komad nameštaja sa dve funkcije: izuzetno udobna stolica, i neverovatno bezbedne merdevine.

11.06.2024 Nameštaj

Police – dragoceni komadi nameštaja u uskim i malim prostorijama

Među svim elementima nameštaja, police se izdvajaju kao dragoceni komadi koji mogu transformisati prostor na nekoliko načina. Njihova multifunkcionalnost omogućava maksimalno iskor...

08.06.2024 Nameštaj

Najbolja rešenja za nameštaj koji štedi prostor

Prihvatanjem principa efikasnosti, fleksibilnosti i kreativnosti, danas možemo transformisati čak i najmanje prostore u elegantne i funkcionalne oaze koje poboljšavaju naš kvalitet...

05.06.2024 Nameštaj

Zašto komplikovano, kad može minimalistički jednostavno

Minimalistički stil ne samo da unosi osvetljenost i svežinu u vaš dom, već takođe doprinosi opuštajućoj i pozitivnoj atmosferi koja vam omogućava da se opustite i “napunite baterij...