Zašto bi ovog leta trebalo nabaviti jednog baštenskog patuljka?

Šarenoliki keramički patuljci već godinama ulepšavaju baštenske prostore širom sveta, pa zašto onda i vi ne biste svoje dvorište počastili jednim lepim primerkom?

Prvobitno doneti od strane britanskih i nemačkih imigranta početkom 20. veka, mali ljudi su brzo postali glavni deo američkih vrtova inspirisanih zanimljivim i prilično magičnim evropskim trendom. Zemljani i rustični, patuljci mogu da povežu različite boje u cvetni deo ili da ulepšaju jednostavan kameni vrt bojom i ličnošću.

Pošto se patuljci definitivno vraćaju na veliku scenu kada je dizajn letnje bašte u pitanju, pravo je vreme da razmislite o dodavanju ovih prijateljskih stvorenja na svoje imanje. Oni se obično najbolje uklapaju u naturalističke bašte sa naglaskom na jednostavnosti i slobodi. Neće vam oduzeti ni previše vremena jer je danas većina baštenskih patuljaka napravljena od izdržljivijih materijala poput poliresina ili gume.

Opšte pravilo za baštenske patuljke, kao i za svaku drugu skulpturu u bašti, je da ukrasite sa stilom. To znači da biste trebali pronaći primerke koji će se stopiti u vaš postojeći dizajn kako bi bili u stanju da “ispričaju priču” vaše bašte. Stručnjaci za uređenje eksterijera savetuju da bi se uvek trebale birati ustaljene boje okoline te da biste posebno trebali voditi računa o tome da ove figurice ne zasene prave zvezde vašeg pejzaža a to je svakako cveće.

Ako tražite mali klasični dodir, baštenski patuljak može biti prava stvar. Iako su se mnogi baštovani u novom milenijumu okrenuli vilama i svetlijim, smelijim biljkama, stari dobri patuljak još uvek drži svoju poziciju koja polako ali sigurno preti da izbije u prvi plan i ovog leta.

Verovatno najbolja stvar u vezi ovog ljupkog dodatka baštama jeste činjenica da se on jako dobro snalazi u svakoj situaciji. Bilo da ga okačite da visi sa vaše terase, ili ostavite bezbrižno ušuškanog pored starog panja ili u gomili raskošnog cveća – budite sigurni da će vam pomoći da stvarite centralnu odnosno fokusnu tačku dvorišta koja će zasigurno privući poglede okoline.

Na kraju, savetujemo vam da pustite mašti na volju i za svoje dvorište osmislite najlepšu letnju baštu. Naravno, sa glavnim patuljkom u prvom planu! Neka on slobodno bude na čelu kolone patuljaka kojima možete podeliti različite uloge.

Ko zna, možda se baš ovog leta u vašem dvorištu nastani prava mala porodica ljupkih patuljaka koja će vašu baštu pretvoriti u magično carstvo!

Povezane teme