Yin i Yang kuća na čijem krovu se nalazi bašta sa povrćem

Osvežavajuća je vest da savremeno čovečanstvno koje živi u urbanim sredinama nije odustalo od kontakta sa prirodom.

Naime, sve je više primera koji pokazuju kako pojedinci pokušavaju da svoj način života koji pripada velikom gradu spoje sa onim što nam je Majka Priroda dala. Predstavljamo vam danas jednu zaista nasvakidašnju kuću u Nemačkoj. Ona nosi naziv Yin i Yang i to nije ono što je najčudnije u vezi nje. Zapravo ovaj dom ima istinski povrtnjak na svom krovu.

Dizajn studio Panda je zaslužan za nastanak ove veličanstvene kuće, čiji krov umesto crepa obiluje biljkama najšireg spektra. Kuća se sastoji od dva glavna područja koja su skladno povezana zelenim krovom. Prostorije u kući su isprepletane, od kojih jedna polovina služi za život a druga za rad. Dva krova okružuje vrt, vodeći kišnicu do tla gde se ona čuva i ponovo koristi u suvim danima za navodnjavanje biljaka. Uzgoj biljaka bio je od velike važnosti za vlasnike ovog doma, a sa kućom koja na svom krovu ima mali vrt dobili su priliku da svoje zamisli sprovedu u delo.

Enterijer kuće je lakonski sa snažnim japanskim uticajem. Prisustvo velikih prozora dozvoljava velikoj količini dnevne svetlosti da uđe u dati prostor, dok je unutrašnjost obložena svetlim drvetom. Nameštaj u kući je od istog drveta što stvara harmoničan prikaz. U kući nepostoji ni jedna sitnica koja nije na svom mestu, a zapravo ni nema suvišnih stvari. Klasičan japanski stil uređenja sa akcentom ka krovnom vrtu.

I dok pojedini prozori u kući imaju pogled na okolnu šumu, drugi direktno prikazuju zelenilo na krovu. Želja vlasnika da manje žive u urbanoj a više u ruralnoj sredini na ovaj način je ostvarena.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

 

Povezane teme