Vreme je da dodate neke lepe biljke tom ružnom zidu u dvorištu: evo koje vrste vam mogu biti od pomoći!

Želite da koristite biljke kako biste sakrili ružan zid u svom dvorištu? Imamo neke ideje za vas!

Većina nas se suočila sa sledećim problemom: jedna strana dvorišta u sebi krije deo ne tako atraktivnog zida ili ograde koja jednostavno izgleda ružno i neugledno, a trenutno niste baš pri parama niti ste u mogućnosti da stvari popravite. Kako da taj deo imanja sakrijete od pogleda u međuvremenu, i postoji li ikakva šansa da biljke tu uskoče kao prva pomoć?

Neugledni zidovi u dvorištu mogu biti skupi za zamenu, a stvaranje paravana za botaničku baštu u međuvremenu je odlična ideja. A, ako odlučite da posadite nešto zimzeleno, ono će nastaviti da pruža pokrivač i izgleda dobro bez obzira na godišnje doba. Srećom, postoji širok spektar sorti koje možete izabrati, a dobra vest je da mnoge od njih dolaze sa šarenim, raznobojnim listovima koje ćete naprosto obožavati.

Biljke penjačice vam mogu biti od koristi za pokrivanje ružnih baštenskih zidovaphoto: iStock

Za početak tu je Euonimus fortunei, zimzeleni grm koji će rasti uspravno blizu bilo kog neuglednog zida. Dobar predlog je i Aukuba (ili pegavi lovor) koja prilično brzo raste, zatim Fotinija (poznata po svojim prelepim listovima sa crvenim vrhom), Ceanothus (sa svojim grozdovima lepih ljubičasto - belih cvetova) i Brachiglottis (dobra opcija za sve koji vole kombinaciju srebrnastih listova i veselih žutih cvetova).

Viburnum tinus sa belim cvetovima takođe može dobro da funkcioniše u ovoj situaciji. A ako birate baštu sa malo više tropskog izgleda Fatsia japonica može biti pun pogodak sa svojim velikim, sjajnim listovima. Uostalom, mnogi veći baštenski centri imaju žbunje koje je naučeno na rešetke, što ih čini veoma korisnim za pružanje trenutnog i pokretnog skrininga.

Kada odaberete svoju biljku, proverite etiketu da biste bili sigurni da odgovara uslovima uzgoja u vašoj bašti – uzmite u obzir sunce i senku i vrstu tla. Takođe proverite da li vaša izabrana biljka nije identifikovana kao invazivna biljka u vašem području. Ako uslovi dozvoljavaju, možete se odlučiti za zimzelenu cvetnu penjačicu. Postavite je na rešetku koja je pričvršćena za vaš zid.

Jedna od najboljih penjačica sa belim cvetom je Trachelospermum asiaticum ili njen bliski srodnik, Trachelospermum jasminoides - obe cvetaju od sredine do kasnog leta i relativno su izdržljive. Međutim, one su poznate po svojoj bujnosti tako da će im možda trebati orezivanje kako bi se osiguralo da ostanu odgovarajuće veličine.

Mnoge biljke penjačice imaju lepe cvetove i listove koji će pomoći da se prikrije ružan izgled zidaphoto: iStock

Alternativno, uzmite u obzir klematis Avalanche - biljku penjaču sa zimzelenim listovima i čistim belim cvetovima na izdancima od 25-30cm. Ako je ovo preveliko, Clematis „Joe“, na 7-10cm, može biti prikladniji. Morate uzeti u obzir koliki je zid i koliko visoko seže rešetka. Druga opcija je Holboellia latifolia - zimzelena je, odlično uspeva u blagim klimatskim uslovima, sa gustim, sjajnim zelenim listovima i, u proleće, ljubičastim ili krem - limetnim ukusnim mirisnim cvetovima. Takođe rađa ljubičaste bobice u jesen. Snažna je penjačica, ali će je orezivanje nakon cvetanja držati pod kontrolom.

Za tropskiji izgled, razmislite o biljci Pasiflore – njeno zamršeno cveće i narandžaste bobice dodaće dašak živahnosti bilo kojoj mračnoj pozadini. Alternativno, birajte između mnogih lepo raznobojnih i kompaktnih bršljana malih listova kao što su Eva, Goldchild, Golden Ingot ili Midas.

Ako je vaš zid u dubokoj senci, većina cvetnih penjačica će, nažalost, biti zabranjena. Međutim, Vatreni trn, koji bi trebalo da bude obučen kao špalir, sa horizontalnim granama vezanim za zategnutu plastičnu žicu, trebalo bi da cveta. Ova biljka, poznata kao pyracantha, proizvodi slatko cveće u proleće i vatrene bobice u kasnu jesen u zimu.

Hidrangea anomala subsp. petiolaris je još jedna vrsta kojoj je potrebna samo mala podrška u početku a zatim nastavlja odlično da napreduje. Jednom postavljena na pravo mesto, rado će se pričvrstiti za zidove i oplemeniti njihov izgled svojim raskošnim cvetovima.

Ružan zid ne mora da bude razlog za zabrinutost – samo ga gledajte kao priliku da unesete nove biljke na svoju parcelu. A ako želite da odete korak dalje, dobro ga očistite i malo ofarbajte – bela, siva, žalfija zelena - koja god ideja za farbanje baštenskih zidova odgovara vašoj šemi. Kada završite, možda ćete odlučiti da zamena ipak nije potrebna.

Ukoliko nemate dovoljno para za zamenu ograde ili zida, kamuflirajte ih biljkom penjačicomphoto: iStock

Povezane teme

13.05.2024 Moj vrt

Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamili...

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.

04.05.2024 Moj vrt

Fenomenalne ideje za uređenje balkona i terase

U gradskim stanovima, balkoni i terase su verovatno jedini prostori na otvorenom koji su privatni, u kojima možete uživati u svežem vazduhu…

01.05.2024 Moj vrt

Da li je talog kafe zaista dobar za biljke?

Često se čuje preporuka da se talog kafe dodaje u baštensko zemljište ili koristi kao kompost, ali da li zaista to donosi korist vašim biljkama? Pitali smo stručnjake da nam konačn...

28.04.2024 Moj vrt

Prirodna i organska lepota drveta

Drveni nameštaj poboljšava iskustvo na otvorenom, stvarajući mirnu oazu gde možete ponovo uspostaviti vezu sa prirodom i opustiti se sa stilom.

25.04.2024 Moj vrt

Kreativni ivičnjaci za bašte i dvorišta

Baštenski ivičnjaci svih tipova se, možemo slobodno reči, savršeno uklapaju u svaki deo spoljne sredine i dodaju lepotu celokupnoj estetici, gde god da se nalaze.

23.04.2024 Moj vrt

6 mirisnih grmova za vaš vrt

Grmovi se dosta koriste u pejzažnoj arhitekturi, ali baštovani koji cene slatko-mirisne biljke posebno će privući određene grmaste vrste.

17.04.2024 Moj vrt

Kako se postavlja veštačka trava

Zdrav zeleni travnjak se ponekad teško dostiže i održava, posebno u područjima sa zemljištem slabijeg kvaliteta ili restrikcijama vode…

12.04.2024 Moj vrt

Uživajte u svom dvorištu tokom cele godine

Patio je španska reč koja označava dvorište, ili dvorište ispred kuće, i predstavlja spoljni prostor koji se generalno koristi za ručavanje i rekreaciju, graničeći enterijer i ekst...