Uživajte u svom dvorištu tokom cele godine

Da li znate šta je patio?

Patio je španska reč koja označava dvorište, ili dvorište ispred kuće, i predstavlja spoljni prostor koji se generalno koristi za ručavanje i rekreaciju, graničeći enterijer i eksterijer, dok je uglavnom je popločan  i opremljen nekom vrstom nameštaja za spoljnu upotrebu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cape Garden (@capegarden)

Patio je najčešće betoniran ili obložen kamenim pločama, sistemom koji je takođe poznat i kao popločavanje zastavama. Patio takođe može biti kreiran korišćenjem cigle, blokovima, popločavanjem pločicama ili kaldrmom.

Za većinu ljudi koji žive u kućama posedovanje ovog predivnog prostora, dok nama koji nemamo tu mogućnost jer živimo u nešto drugačijim stambenim jedinicama sve ovo ne pričinjava neko drugo zadovoljstvo do vizuelno, predstavlja ideju o ostvarivanju sna i ispunjenu svih želja kada je u pitanju dizajniranje njihovog eksterijera.

Ako ste tip osobe koja uživa u pripremama i održavanjima zabava i događaja u vašem domu, posedovanje patia može predstavljati idealan način koji će sigurno obezbediti nešto dodatnog prostora za druženje gostiju, pa čak i ako niste preterani fan društva on može predstavljati idealno mesto za sedenje i odmor.

Ipak, sa svim ovim već rečenim, se čini da postoji jedan veoma očigledan problem sa većinom dizajniranih patia – oni se kompletno nalaze u spoljnoj sredini. Sa tim u vezi, ako živite u hladnijim podnebljima, sama ideja o posedvanju ovakvog spoljnog prostora može izgledati pomalo besmislena.

Nakon svega, niko ne želi da sedi napolju kada je hladno. Međutim, dobru vest predstavlja to što na tržištu postoji obilje ideja za sve ljude koji žele da poseduju patio i pritom ga mogu koristiti iako vreme napolju nije preterano toplo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SunSpacesUK (@sunspacesuk)

Zastakljeni patio predstavlja idealnu soluciju za rešavanje ovog problema, dok takođe dodaje uglađen i stilski izgled koji želite. Sa jednim ovakvim dizajnom ćete uvek moći da iskoristite ono najbolje što vaš prostor može da vam ponudi.

Povezane teme

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.

04.05.2024 Moj vrt

Fenomenalne ideje za uređenje balkona i terase

U gradskim stanovima, balkoni i terase su verovatno jedini prostori na otvorenom koji su privatni, u kojima možete uživati u svežem vazduhu…

01.05.2024 Moj vrt

Da li je talog kafe zaista dobar za biljke?

Često se čuje preporuka da se talog kafe dodaje u baštensko zemljište ili koristi kao kompost, ali da li zaista to donosi korist vašim biljkama? Pitali smo stručnjake da nam konačn...

28.04.2024 Moj vrt

Prirodna i organska lepota drveta

Drveni nameštaj poboljšava iskustvo na otvorenom, stvarajući mirnu oazu gde možete ponovo uspostaviti vezu sa prirodom i opustiti se sa stilom.

25.04.2024 Moj vrt

Kreativni ivičnjaci za bašte i dvorišta

Baštenski ivičnjaci svih tipova se, možemo slobodno reči, savršeno uklapaju u svaki deo spoljne sredine i dodaju lepotu celokupnoj estetici, gde god da se nalaze.

23.04.2024 Moj vrt

6 mirisnih grmova za vaš vrt

Grmovi se dosta koriste u pejzažnoj arhitekturi, ali baštovani koji cene slatko-mirisne biljke posebno će privući određene grmaste vrste.

17.04.2024 Moj vrt

Kako se postavlja veštačka trava

Zdrav zeleni travnjak se ponekad teško dostiže i održava, posebno u područjima sa zemljištem slabijeg kvaliteta ili restrikcijama vode…

09.04.2024 Moj vrt

Kako da dekorišete svoj dom uz pomoć zelenila?

Neverovatna magija krije se u zelenilu koje unosimo u svoj dom. Ono ne samo da osvežava prostor već mu daje ujedno i privlačniji izgled.

06.04.2024 Moj vrt

Peach Fuzz je boja godine, a evo kako je možete koristiti u bašti

Bez obzira da li se radi o cvetnim aranžmanima, izboru biljaka ili dekorativnim detaljima, boja breskve dodaje dubinu i toplinu vašem vrtu, stvarajući gostoljubivo i harmonično okr...