Topli i komforni eksterijeri iz bajke

Doba je godine kada se vreme koje provodimo na otovorenom darstično smanjuje, tako da polako počinjemo sa ušuškavanjem u enterijerima i zaštitom od hladnoće...

Uprkos tome što je jesen u relativno ranoj fazi, postoje brojne solucije koje nam mogu obezbediti ugodno veče u eksterijerima, terasama, dvorištima i tokom sedenja u nešto komplikovanijim uslovima spoljnih temperatura. Spoljna ognjišta i kamini predstavljaju nešto što ne može svako od nas sebi da priušti, kako po pitanju resursa, tako i logistike. Ovo je upravo jedan od glavnih razloga zašto obožavamo ovakve ideje i svakako bismo voleli da ih vidimo u svom dvorištu. Ognjište je daleko bolja varijanta od kamina i pruža potpuno drugačiji ugođaj.

Danas ćemo se fokusirati isključivo na ove elemente u eksterijeru, koji mogu biti postavljeni bilo gde, u bašti, na terasi, u dvorištu, pa čak i pokraj bazena. Ognjišta sa lakoćom mogu biti pomerana i premeštana, dok moderne varijante ovih drevnih izvora toplote dodaju velike prednosti prilikom očuvanja prostora. Pored predivnih ognjišta, predstaviljamo i neke od najboljih komada nameštaja koji ih prate i nude mesta za sedenje oko istih, a oni mogu varirati od klasičnih eksterijernih, do potpuno sofisticiranih.

Okupite se radi toplijih večeri

Zanemarite i prevaziđite linearne i stoičke opcije za sedenje ove jeseni, opredelivši se za ideje koje vam nude daleko više mesta, istovremeno zauzimajući ograničeni broj kvadratnih metara. Ovo je najlakše postići sa polukružnim i krunim formacijama nameštaja. Ugradne površine za sedenje oko ognjišta mogu biti korišćene tokom čitave godine kao savršene tačke okupljanja, a prilikom oštrih zimskih uslova, ovakva mesta za sedenje postaju pravi izvor spoljnih aktivnosti. Kombinovanjem ovakvih sistema sa spoljnim kuhinjama ili trpezarijama može kreirati daleko kompletniju zajedničku zonu na otvorenom, posebno prilikom kreiranja savršene jesenje zabave.

Održavajte stvari elegantnim

Stvaranje nešto elegantnije postavke za sedenje oko ognjišta zasniva se na pronalaženju sinhronizacije sa postojećom temom i vizuelnom pojavom samog dvorišta. Minimalistički eksterijeri sa ukopanim ognjištima sa lakoćom mogu biti kombinovani sa betonskim blokovima i stepenastim mestima za sedenje, dodajući boju prostoru bez velikog odstupanja od teme. Nekoliko stolica oko ognjišta ili čak klupa, takođe može biti korišćeno kada vam je potrebna promena u dvorištu, posebno iz razloga što ovakva vrsta nameštaja može biti pomerana sa lakoćom.

Stil koji uvek funkcioniše

Postoji obilje mesta za postavljanje ognjišta u eksterijeru, a ona svakako ne moraju biti bačena u ćoškove terasa. U samom srcu bazena, na primer, neko može pronaći pogodno mesto za svoj model, tankog profila, elegantnog dizajna i savremenog stila. Sa druge strane, kamena ognjišta donose nešto tradicionalniji izgled dvorištu, dok inovativniji i moderni komadi kombinuju ognjišta sa trpezarijskim stolovima ili stočićima za kafu, koji mogu dosadno veče pretvoriti u romantično i nezaboravno.

N.Đ.

Izvor: Decoist

Povezane teme