Top 10 saveta za održavanje bašte tokom zime

Usevi su ubrani, a bujne letnje boje su izbledele, ali nemojte se prevariti i misliti da je sve gotovo do sledećeg proleća...

Jesen je vreme kada se obavljaju brojni poslovi u bašti i priprema bašta za hladne zimske mesece. Donosimo vam 10 saveta koji će vam pomoći da sačuvate biljke i stvorite bajkovit vrt s prvim danima proleća.

VREMENSKA PROGNOZA

Sneg i štiti i ugrožava biljke. Dobar snežni pokrivač izoluje zemlju poput humusa. Međutim, sneg nagomilan na zimzelenim biljakama može ih svojom težinom oštetiti. Uvek skidajte sneg sa grana vašeg drveća. Na ovaj način sneg neće dodati težinu na već opterećenim niskim granama. Ako su grane pognute ledom ne pokušavajte da ih oslobodite. Umesto toga neka se led sam topi postepeno.

SREĐIVANJE STAKLENIKA

Od septembra, dani postaju kraći, a svetlost je sve vredniji resurs. Ukoliko imate staklenik u bašti, pravo je vreme za temeljno čišćenje. Uklanjanje mrlja sa stakla staklenika će maksimalno uneti sunčevu svetlost, koja će biti na raspolaganju vašim biljkama. Obratite pažnju na oluke, gde će se naći zarobljeno lišće i sprečite kišnicu da beži sa krova vašeg staklenika. Iskoristite jesenje dane da zamenite slomljena ili oštećena stakla.

TEMELJNO JESENJE ČIŠĆENJE

Pošto ste već očistili spoljašnost vašeg staklenika, pozabavite se i čišćenjem iznutra i smanjite prezimljavanje štetočina i bolesti. Uklonite biljne ostatke, dezinfikujte puteve i unutrašnjost stakla. Tokom mirnih zimskih meseci isperite i očistite sve saksije i podmetače kako bi ih na vreme pripremili za prolećnu setvu i sadnju. Ne zaboravite da još uvek možete da sejete dosta povrća koje raste zimi.

ODRŽAVANJE TRAVNJAKA

Ako vaš travnjak izgleda loše, onda je jesen savršeno vreme da se revitalizuje. Uklonite zamršenu travu (staru travu). Ako imate velike količine mahovine onda ćete možda želeti da je prvo uklonite sredstvom protiv mahovine i sačekajte da sredstvo deluje nekoliko nedelja. U oblastima (kao što su putevi i zone za igru), zemljište može postati kompaktno. Poboljšajte drenažu praveći duboke rupe baštenskom grabuljom na svakih 10 cm u celom području. Jesen je sjajna prilika da postavite novu travnatu površinu, dajući joj dovoljno vremena da napreduje pre sledećeg leta.

JESENJE OPALO LIŠĆE

Iako opalo lišće treba uklanjati sa travnjaka, lišće može da bude i korisno. Sloj do 10 cm može da se ostavi ispod drveća, grmlja i žbunja i na raščišćenim lejama za cveće i povrće. Poželjno je da se lišće pažljivo raporedi u leje pomoću grabulja i pokrije slojem zemlje tako da ga ne oduva vetar i da bi se ubrzao proces truljenja. Na taj način će se formirati svež i bogat humus koji će doprin intenzivnom cvetanju biljaka narednog proleća.

Lišće hrasta, jove i bukve truli prilično brzo, dok truljenje lišća javora, oraha, divljeg kestena i pitomog kestena može trajati malo duže. Seckanje lišća može pomoći da se ubrzaju stvari.

NAPRAVITE KOMPOST

Jesen je idealno vreme da iskoristite prošlogodišnji kompost i u bašti napravite prostor za novu sezonu. Ako vaš kompost nije sasvim spreman, poboljšajte razgradnju i stvorite novu gomilu - nikada ne možete imati previše komposta!

Kompost ne zahteva veliki prostor. Možda nećete verovati, ali kompostirati možete i na balkonu! Kompost možete slagati u gomilu koju po želji možete ograditi drvetom, ciglom, žicom. Za kompost može poslužiti plastična kanta ili metalna kutija. Međutim, obratite pažnju da dno kutije ima rupice.

ZIMZELENE BILJKE

Zimzeleno drveće i žbunje pruža strukturu bašti tokom cele godine. Svaka bašta izgleda lepše kada zeleno lišće prkosi jesenjem sivilu ili zimskoj belini, kada drugog cveća i lišća nema u baštama. Dok ostatak vaše bašte miruje, zimzeleno žbunje, kao što su tisa i bršljan, stvoriće jednobojne kontraste sivim tonovima koji su tipični za ovo doba godine.

CVEĆE SA LUKOVICAMA

Kako bi vam prvi dani proleća bili ulepšani cvećem iz vaše bašte, treba ga posaditi već početkom oktobra. Prolećne lukovice i krtole mogu se saditi tokom cele jeseni, ali ih je najbolje posaditi što pre, da bi se ukorenile pre zime. Podzemni delovi visibaba, irisa, zumbula i narcisa dobro podnose niske temperature i neće ih oštetiti mrazevi. Lukovice bi trebalo postaviti u zemlju na dubini koja je bar dvostruko ili trostruko veća od njihove visine. Budite pažljivi da ih ne posadite previše duboko, jer biljka neće uspeti da izbije iz zemlje. Postavite lukovice u zemlju sa vrhom okrenutim nagore. Zasadite ih na sunčano mesto, u rastresito tlo sa dobrom drenažom. Letnje lukovice, kao što su dalije, treba iskopati, očistiti od zemlje i uskladištiti ih u kutijama sa peskom u podrumu.

NE ZABORAVITE ZALIVANJE BILJAKA

Dolaskom hladnih dana, često se zanemari zalivanje biljaka. Međutim, veoma je važno da biljke dobijaju dovoljno vode i tokom zime. Ne zaboravite da ih zalivate i tokom hladnijih meseci u godini! Biljke se zalivaju onim danima kada nema mraza. Dovoljno je jednom nedeljno. Najbolje je kasno poslepodne kada se zemlja odmrzne. Pošto temperatura zemlje i vode treba da bude približno ista, zalivanje toplom vodom se ne preporučuje. Idealna temperatura je između 8 i 15 °C.

Materijali za zaštitu od hladnoće, kao što su pokrivači, juta i seno ne smeju da ostaju mokri, jer će na taj način izgubiti zaštitne izolacione osobine.

ODRŽAVANJE BAŠTENSKE OPREME

Ukoliko čuvate kosilicu na poleđini šupe, dobro je odneti je u servis kako bi bili sigurni da je u savršenom stanju, kada vam bude zatrebala sledećeg proleća. Makaze i sekače treba naoštriti – možete to da uradite sami.

Lopate, motike, grabulje i druge alate dobro operite. Osušite ih temeljno i uljem podmažite metalne delove kako bi sprečili rđu. Drvene drške se takođe mogu očistiti i zaštititi lanenim uljem.

Za više informacija, savete i veliki izbor biljaka, možete posetiti: Rasadnik Marković

Telefon: +381 (65) 21 65 698

Povezane teme