Skulpturalni terarijum spaja svet prirode i arhitekture u jedno

Sve više ljudi širom sveta otkriva lepote i prednosti gajenja biljaka u zatvorenom.

Posebno popularni među njima su terarijumi koji osim što izgledaju impresivno ne zahvetaju od vas mnogo pažnje. Jedan on njih vam predstavljamo danas. On nosi naziv Chloroplast 2.0 i dizajniran je tako da u svom uspravnom položaju staje na vaš radni sto. Ovaj jedinstven terarijum kombinuje aspekte arhitekure i botanike, a delo je TerraLiving studija, pri čemu je okarakterisan kao – botanička skulptura.

U terarijumu se nalazi mikrobiom mahovine koja raste u prelepom organskom tornju nastalom 3D štampom. Dizajn tornja je u velikoj meri inspirisan ćelijskom strukturom koja se nalazi u biljkama, a mahovina raste tačno unutar tornja, zauzimajući pojedinačne ćelije pri čemu se stvara predivan kontrast zelene i bele boje.

Ovaj terarijum dolazi u kompletu sa mahovinom koja ne zahteva negu već se hrani sunčevom svetlošću i CO2, stvarajući pri tom kiseonik. Terarijum je u potpunosti zatvoren prozirnim zvonom, koje se može podići kako bi se okrio samoodrživi ekosistem. Dizajniran i razvijen od strane grupe strastvenih naučnika i dizajnera, Chloroplast 2.0 je jedna od brojnih ponuda kompanije TerraLiving koja se posvećena očuvanju i prikazivanju složenog sveta mahovine. A upravo mahovina predstavlja biljnu vrstu koja je preživela najveće promene tokom evolucije Zemlje.

U teoriji mahovina u ovom malom terarijumu može decenijama da opstane bez zalivanja zahvaljujući svom samoodrživom sistemu. Ovakvo jedno čudo botanike i arhitekture idealno je za postavku u malim stanovima, lociranim u gradskim sredinama daleko od prirode i njenog okruženja.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Dizajner: Terraliving

Povezane teme