Saveti za stvaranje i održavanje savršenog travnjaka

Više slika

Više slika

Mnogo je onih koji smatraju da je za idealno uređenje vrta dovoljno samo uložiti u što veći travnjak, no da li je to zaista baš tako lak i jednostavan posao?

Uredite svoje dvorište poput profesionalca uz ove praktične savete za stvaranje i održavanje savršenog travnjaka. Dok mnogi misle da je veliki travnjak dovoljan za savršen vrt, istina je da to zahteva neki napor i pažnju. Otkrijte kako pravilno održavati travnjak koji će oplemeniti vaš prostor, dodajući prirodnu lepotu i eleganciju vašem dvorištu ili bašti.

Travnjak je ključni element svakog uređenog dvorišta. Osim što izgleda čisto i pedantno, predstavlja najprirodniji izbor za uređenje vrta. Bez obzira na vašu viziju i ideje, travnjak se lako kombinuje s različitim stilovima. Bilo da imate malu decu, kućne ljubimce ili često organizujete zabave na otvorenom, travnjak je idealan izbor.

Uredan travnjak pomaže da se naglasi lepota bujnog okolnog zelenilaphoto: iStock

Travnjak ima i praktične prednosti. On deluje poput tepiha, naglašavajući ostatak baštenskog nameštaja u svim bojama. Dodatno osvetljenje može brzo transformisati dosadno dvorište u romantičan i šarmantan prostor za uživanje. Uz to, ukoliko niste ljubitelj komplikovanih projekata ili kopiranja dizajnerskih ideja, travnjak je savršen izbor za vas. Brzo i jednostavno, možete stvoriti zelenu oazu koristeći dekorativne kamenčiće, šoder ili pesak.

Ako se još uvek dvoumite da li je vreme da svoju baštu obogatite kvalitetnim travnjakom, evo osnovnih faza koje treba pratiti prilikom stvaranja travnjaka:

  • Priprema terena: Uklonite prethodnu vegetaciju i ostale ostatke sa područja.

  • Priprema zemlje: Iskopajte zemlju duboko, najmanje 15 cm, a po potrebi dodajte svež gornji sloj zemlje.

  • Ravnanje površine: Pažljivo izravnajte površinu dok ne postignete fini nagib.

  • Đubrenje: Pre setve trave, koristite odgovarajuće đubrivo.

Uredan i dobro sređen travnjak ispred male kućice sa puno cvećaphoto: iStock

  • Izbor semena: Odaberite pravu vrstu semena trave za svoj travnjak, uzimajući u obzir svoje potrebe i preferencije.
  • Setva: Prilikom setve, ravnomerno rasporedite seme na površinu, vodeći računa da sloj nije predebeo. Imajte na umu da travi treba između 5 i 30 dana da proklija, u zavisnosti od različitih faktora.
  • Održavanje: Održavajte zemlju vlažnom i zaštitite je od ptica sve dok trava ne počne da klija.
  • Prvo košenje: Kada trava dostigne visinu od oko 7,5 cm, obavite prvo košenje svog novog travnjaka.

Iskoristite ove savete kako biste stvorili prelep travnjak koji će biti ponos vašeg dvorišta. Uživajte u oazi mira i prirode koju ste sami stvorili i održavajte svoj travnjak redovno kako bi ostao zdrav i lep tokom cele godine.

Povezane teme

09.06.2024 Moj vrt

5 razloga da osvežite svoj baštenski nameštaj pre početka leta

Uživanje u baštenskom nameštaju tokom leta nije samo privilegija, već i potreba. To je prilika da se povežemo sa prirodom, da se oslobodimo stresa i napetosti svakodnevnog života i...

06.06.2024 Moj vrt

Šik načini za dizajniranje malih balkona

Uređenje malog balkona nikada nije lak zadatak, stoga smo vam pripremili nekoliko pravih taktičkih poteza koji vam mogu pomoći da kreirate izvanredan eksterijerni prostor uprkos sv...

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...

31.05.2024 Moj vrt

Ključni elementi za maksimalno uživanje u dvorištu

Bez obzira da li ste sami ili u društvu porodice i prijatelja, važno je obezbediti nekoliko ključnih elemenata koji će vam pomoći da maksimalno uživate u svom dvorištu.

28.05.2024 Moj vrt

Kako da ozelenite mali prostor na terasi?

Mnogi od nas vole da imaju vrt, ali nažalost žive u malom prostoru bez pristupa tradicionalnim vrtovima. Da li ste ikada pomislili da donesete vrt na svoje male terase?

25.05.2024 Moj vrt

Miks tradicije i modernog

Kombinovanje tradicionalnih i modernih elemenata u vrtu omogućava vam da stvorite prostor koji je jedinstven, funkcionalan i estetski zadovoljavajući.

22.05.2024 Moj vrt

Baštenski nameštaj od ratana

Baštenski nameštKada je reč o stvaranju privlačnog prostora na otvorenom, ništa se ne može uporediti sa bezvremenskom elegancijom baštenskog nameštaja od ratana.aj od ratana postaj...

19.05.2024 Moj vrt

Prolećem inspirisane terase koje vam žele dobrodošlicu

Kako biste maksimalo uživali u prolećnim danima i prigrlili sezonu, predlažemo vam da dekorišete svoju terasu u stilu proleća.

16.05.2024 Moj vrt

Predivan boemski dizajn dvorišta

Bašta inspirisana boho dizajnom je oaza mira i udobnosti u kojoj možete ponovo uspostaviti vezu sa zemljom i negovati duh. Uzimajući u obzir slobodoumnu suštinu boho dizajna, stvar...

13.05.2024 Moj vrt

Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamili...

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...