Saveti za brigu o kućnim biljkama tokom zime

Danas sa vama delimo najbolje savete stručnjaka koji vam mogu pomoći da vaša “zatvorena bašta” napreduje tokom hladnijih, tamnijih i sušnijih meseci...

Zima je poznata kao tiho godišnje doba, bar kada su radovi u bašti, odnosno na otvorenom u pitanju. Iako vaše sobne biljke ne moraju da trpe sneg i šibanje hladnih vetrova, stvari unutar takozvanih zatvorenih, kućnih bašti nisu nimalo drugačije. Iskusni baštovani već znaju neke proverene načine za brigu o sobnim biljkama, ali nikad nije na odmet podsetiti se šta je sve potrebno za održavanje biljaka u zimskim mesecima...

Smanjite zalivanje

Zima znači manje svetlosti, a uopšteno govoreći, manje svetla znači manje vode. Što više sunčeve svetlosti biljka prima, to će vremenom biti žednija, međutim, uz ograničenu sunčevu svetlost zimi, biljke koriste manje vode nego kada aktivno rastu u proleće i leto. Drugim rečima, biljka koju ste u letnjim mesecima zalivali svake nedelje može izdržati i do dve nedelje bez vode u ovim zimskim mesecima. Umesto da pratite dane, bolje je da proverite kako se oseća mešavina zemlje za saksije pre zalivanja. Prosto je, zabodite prst u zemlju, ako je suvo, dobro zalijte biljku, ali ako je vlažno, sačekajte još nekoliko dana i ponovo proverite tlo. Zapamtite, lakše je dodati vodu nego je ukloniti!

Obratite pažnju na sunčevu svetlost

Kada sunce izađe kasnije i zađe ranije, biljke dobijaju manje sunčeve svetlosti nego u proleće i leto. Ako je moguće, pomerite svoje biljke bliže prozorima kako bi mogle da iskoriste što je više moguće svetlosti. Rotirajte saksije svake nedelje kako biste osigurali da sve strane vaših biljaka s vremena na vreme dobijaju sunčevu svetlost. Ako povećanje nivoa svetlosti nije opcija za vas, ne brinite, većina biljaka će biti sasvim u redu. Vaše unutrašnje biljke će se prilagoditi sezonskim promenama spolja bez nekih većih problema.

Ne brinite zbog nekoliko opalih listova

Kada vratite sobne biljke koje su leto provele napolju u zatvoren prostor, očekujte da će sa njih opasti malo lišća. Ovo je sasvim normalno, jer se prilagođavaju nižim nivoima svetlosti u zatvorenom prostoru. Ako vaše biljke ostanu unutra tokom cele godine, normalno je da malu količinu njihovog lišća odnese zima, baš kao što je i opadanje kose kod ljudi jače u zimskim mesecima. Opadanje listova zbog zime je način pripreme sobne biljke za niži nivo osvetljenja i nema razloga za brigu.

Izbegavajte ekstremne temperature

Redovne temperature u domaćinstvu (koje su vama prijatne) su dobre su i za većinu sobnih biljaka tokom zime. Ali ekstremne promene temperature, čak i za kratko vreme, mogu izazvati probleme. Držite biljke dalje od hladnog vazduha, eventualne promaje, toplote iz radijatora i otvora za vrući vazduh. Iznenadna smena hladnog i toplog vazduha može iznenaditi biljke, izazvati štetu od hladnoće ili ih u potpunosti osušiti.

Pauzirajte đubrenje

Većina sobnih biljaka odmara se zimi. Imaju tendenciju da rastu vrlo malo, ako uopšte rastu. Pošto ne proizvode nove listove i stabljike, ne zahtevaju ni veliko đubrenje. Prestanite sa đubrenjem u jesen i nastavite ponovo u proleće kako biljke dobijaju više sunčeve svetlosti, podstičući ih da ponovo aktivno rastu.

Proveravajte štetočine

Zima je najbolje vreme za pojavu sitnih insekata koji sišu sok biljkama, kao što su lisne uši i ljuspice . Paukove grinje su još jedna uobičajena zimska štetočina jer vole tople i suve uslove. Okrenite listove biljaka i pregledajte njihovu donju stranu svaki put kada zalivate. Proverite i stabljike. Ako pronađete štetočine, pokušajte da ih obrišete prstima ili vatom natopljenom alkoholom.

Povećajte vlažnost

Vazduh u našim grejanim domovima obično je suvlji u zimskim mesecima. Većina sobnih biljaka, posebno onih koje potiču iz tropskih oblasti, najbolje rastu kada su nivoi vlažnosti između 40-50%, ali nivoi vlažnosti tokom zime su obično 10-20% u domovima. Jednostavan način da povećate vlažnost oko biljaka je da ih grupišete zajedno. Voda koja isparava iz tla za saksije, kao i voda koja se prirodno gubi kroz lišće, podići će relativnu vlažnost oko vaših biljaka. Još jedan jednostavan način za povećanje vlažnosti je postavljanje biljaka na poslužavnike napunjene šljunkom i vodom. Dno saksija treba da bude iznad nivoa vode kako bi se izbeglo truljenje korena. Kako voda isparava, ona stvara vlažniju mikroklimu za vaše sobne biljke.

Neka listovi budu uvek čisti

Iskoristite maksimalnu prednost ograničene zimske sunčeve svetlosti koja se probija do lišća tako što ćete očistiti prašinu i prljavštinu sa lišća. U tu svrhu možete koristiti rukavice za brisanje prašine od mikrovlakana koje su posebno zgodne za čišćenje velikih listova, ali dobar posao će odraditi i obična vlažna krpa. Na kraju krajeva, uvek postoji i opcija brzinskog ispiranja cele biljke pod tušem, pa je slobodno isprobajte.

Oduprite se presađivanju sobnih biljaka

Biljke dobro podnose presađivanje kada aktivno rastu. Zato su proleće i leto najbolje vreme za presađivanje sobnih biljaka. Možda ćete biti u iskušenju da se poigrate sa zemljom i krenete u zimsko presađivanje svojih omiljenih biljaka, ali mi vam taj potez nikako ne bismo preporučili – to samo može šokirati uspavane sobne biljke koje su se pripremile na odmor.

photo source: houzz

Povezane teme