Samo-održivi kompostni sistem za uzgoj hrane u kući

Svet kakav smo nekad poznavali munjevitom brzinom se menja iz dana u dan.

U potrazi za održivijim i zelenijim načinom života nastaju sve kreativnija rešenja za život u savremenom svetu koji obično podrazumeva velike gradove i nedostatak prirodnog okruženja. Očuvanje životne sredine i smanjenje otpada prioritet su kom se teži u ovoj 2020. godini. Od globalnih promena, do individualnog truda kada je održivost u pitanju. Ljudi širom sveta se opredeljuju za konekciju sa prirodom na svim nivoima.

Pravljenje komposta je jedan od načina da se promoviše održivost u savremenom svetu. Predstavljamo vam u tom pogledu AQUA - baštenski sistem za kuću. AQUA sistem je namenjen ekološki osvešćenim ljudima koji žele da vode računa o sebi uzgajajući različite biljke u svom malom zatvorenom vrtu. AQUA sistem se sastoji do 3 glavna radna dela – kontejnera za otpad od hrane, povišene svetlosne konstrukcije i tri male saksije. Posuda za otpad se nalazi na jednoj strani AQUA sadilice, pri čemu vrši funkciju pretvaranja ostataka vaše hrane u kompost.

Kopostiranje je metoda koja se koristi za razlaganje organskog otpada i đubrenje tla za baštovanstvo. Tanka svetiljka nalazi se iznad AQUA saksija i pruža mini vrtu negujuću svetlosnu energiju. Ovaj sistem je potpuno samoodrživ i zahvaljujući svojoj veličini može biti postavljen na bilo kojoj manjoj površinu u vašem domu, od dnevne sobe, preko kuhinje pa sve do trpezarije. Sistem funkcioniše tako što se hrana ubacuje sa jedne strane, pri čemu oplođuje zemlju koja dalje daje energiju biljkama raspoređenim u tri male saksije.

AQUA sistem je dizajniran kako bi se sprečilo prekomerno bacanje hrane na deponiju pri čemu pojedinac ima priliku da uzgaja sopstveni mali vrt. Takođe interes za baštovanstvom i održivijim načinom života rastući je trend među mlađom generacijom, koja s druge strane usled života u velikom gradu nema bolji izbor za bavljenje uzgojem hrane osim da to radi u zatvorenom prostoru.

Uz AQUA sistem dovoljna vam je mala prozorska daska na kojoj ćete posmatrati kako raste iz dana u dan vaš mali vrt.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme