Prozirno cveće u mističnom vodenom vrtu

Spajanjem prirode i kreativnosti mladih umetnika uvek se dogodi nešto božanstveno.

Nastavljajući svoje botaničke studije koristeći prozirne primerke biljaka raspoređenih u podvodnim pejzažima, umetnica Luna Ikuta produžava svoju seriju koja nosi naziv “Zagrobni život”. Ovog puta radeći sa beladona ljiljanima i gerberom ona je stvorila impresivan mistični podvodni vrt.

Projekat nosi naziv “Zagrobni život – Beladona” i predstavlja spajanje kopnenog i morskog sveta. Rezultat je u vidu cvetova koji su se transformisali u oblike koji se njišu u mračnim vodama, delujući kao da doživljavaju novu priliku za življenjem pod vodom. Uklanjanjući nijanse cveća i njihov hlorofil, Luna je cveće učinila transparentnim, stvarajući nadrealnu, zagonetnu prezentaciju.

Beladona ljiljan ima velike mirisne ružičaste cvetove u obliku trube, i cveta tokom letnje sezone. Ovaj projekat pored ljiljana uključuje još i gerbere, a oba cveta dobijaju sasvim novu perspektivu i prikaz poput vanzemaljskog života koji se rasadio na kamenju opsidijana. Teksturni detalji i vaskularne mreže biljaka su i više nego vidljive i to golim okom.

Umetnica pred posmatrača stavlja tešku odluku o tome da li gleda pravo cveće ili kompjuterski generisanu verziju. Detalji svakog cveta otkrivaju neverovatne zamršenosti cvetne anatomije, koja je vrlo živa i gotovo opipljiva. Rad ove umetnice otkriva nov način očuvanja biljaka i cvetne umetnosti, narušavajući tradicionalne oblike prakse aguaskaping-a (stvaranja realističnih akvarijuma).

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme