Prošetajte vrtom koji na momente postaje deo livade

Kad god poželite da stvorite više zasebnih prostora unutar jedne bašte, setite se ovog projekta koji na najbolji mogući način oslikava želju domaćina za boljim pogledom na okolinu...

Zadatak je bio otvoriti baštu sa zadnje strane i tako pojačati uživanje u pogledu na susedna imanja. Stvaranje drugog prostora za sedenje dalje u bašti došlo je kao neka vrsta bonus rešenja, a dodatno ubacivanje vodene površine pomešane sa kamenom je samo doprinelo osećaju opuštenosti. Bitna stavka u kreiranju ove domaćinske atmosfere bilo je stvaranje nove popločane staze za koju je korišćen isti materijal kao i za originalnu terasu pored kuće.

To je, uz dodatak pergole, pružilo ugodan osećaj posebno noću kada i malene prigušene svetiljke odradjuju svoj deo posla. Upravo su drveni stubovi pergole ti koji uokviruju pogled u daljinu ali i na okolno zelenilo, pa se slobodno može reći da je ovo kutak koji, kako danju tako i u večernjim satima, izgleda kao najopuštenije mesto na svetu.

Dobro definisane staze povezuju nove delove sa već postojećim stepenicama koje su oivičene travom, lavandom i ostalim cvećem. Zanimljivo je da je ovaj vrt prednost dao nešto divljijim biljkama, žbunovima koji se na gotovo neprimetan način uvijaju oko ograde i celom ambijentu dodaju na rustičnom izgledu. Postojeće granice sadnje duž ograda poboljšane su dodatnom sadnjom novih, i uklanjanjem postojećih biljaka.

Nova ograda duž zadnjeg dela vrta otvara ceo ovaj prostor i jasno definiše granicu zemljišta, dok divlje cveće raste sa obe strane ograde što na momente odaje utisak da se radi o bašti koja je zašla u privatan prostor neke raskošne livade.

Izvor: greenardendesign

Povezane teme