Prelepi prolećni terarijumi za dekor savremenog doma

Još uvek je suviše rano za sadnju prolećnog cveća, iako su temperature u porastu.

Zemlja se još uvek nije oporavila od zagrljaja snega i leda, pa je potrebno da još malo odložite po strani lopatice i saksije za cveće. Ukoliko vam međutim nedostaje zelenilo, i želeli biste da što je moguće pre svoje okruženje učinite šarenijim, mirisnijim i ispunjenijim pregrštom predivnog cveća, predlažemo vam da posegnete za prolećnim terarijumima.

Terarijumi predstavljaju fantastičan način za oživljavanje usnulog enterijera. Ovi deluju vrlo moderno, a poseban šarm u sebi skrivaju oni sa prolećnom tematikom. Dok ne dođe vreme da uređujete dvoje dvorište, vrt ili terasu, ovi terarijumu mogu biti vaša mala unutrašnja bašta koja će prizvati proleće. Kako ih stvoriti i učiniti dugotrajnim, saznajte u redovima koji slede.

Prvo i osnovno što će vam trebati za stvaranje lepog terarijuma jeste posuda. To može biti bilo kakva staklena posuda, veća tegla ili vaza neobičnog oblika u veličini koja vam najviše odgovara. Veličinu zapravo određuje lokacija na kojoj ćete postaviti vaš mali prolećni terarijum. Biljke koje u ovu svrhu možete da odaberete su raznolike, a među najzahvalnijim od svih su svakako sukulenti.

Ove biljke su poprilično otporne i ne zahtevaju neku posebnu negu, dok vam s druge strane poklanjaju svoj izuzetan izgled. A kako nema prolećnog terarijuma bez mahovine, sitnog cveća i kamenčića, svaku da i njih možete da uključite u celu priču. Što više različitih vrsta biljaka na jednom mestu, to će vaš terarijum biti interesantniji. Možete ga ukrasiti nekim sitnim figuricama životinja, malim gnezdima za ptice, pečurkicama i kreirati unikatan terarijum.

Kako bi vaš terarijum lepo izgledao i kako bi biljke u njemu napredovale, moraćete shodno tome koje ste odarali i da vodite računa o njima. Dovoljno svetlosti, vazduha i vode je ono što treba da imate u vidu. Ako vaš terarijum ima poklopac potrebno je da ga s vremena na vreme uklonite kako bi biljke mogle da – udahnu vazduh.

Druga opcija koja vam se nudi je u pogledu veštačkog zelenila, pri čemu nećete imati obavezu u vidu održavanja biljka. Svaki terarijum će predivno izgledati na trpezarijskom stolu, na malom bočnom stočiću, na kuhinjskom prozoru ili na stolu u dnevnom boravku. Pronađite svoju inspiraciju u našoj galeriji.

Ž.J.

Digs Digs

Povezane teme