Popularnost funkcionalnih dvorišta prevazilazi sva očekivanja, a evo i zašto!

Šta je to "funkcionalno" dvorište i zašto je ono odjednom tako važno?

Decenijama su trendovi u uređenju dvorišta i bašti naginjali ka besprekornim travnjacima koji zahtevaju redovno košenje, uklanjanje korova i uređenje. Ali kako se vrednosti menjaju i ekološki uticaji tradicionalnog travnjaka ispred kuće postaju jasniji, sve više ljudi istražuje alternativne načine za uređenje prednjeg dela imanja. Da budemo precizniji - sve je više onih koji žele da vide privlačan ali pre svega funkcionalan vrt koji će služiti određenoj svrsi.

Prema nekim istraživanjima, usluge virtuelnog dizajna pejzaža kao i zahtevi za funkcionalnim dizajnom prednjih dvorišta porasli su za neverovatnih 150%! Ljudi su definitivno spremniji da prihvate alternative tradicionalnom travnjaku i izgleda da su stalno u potrazi za novim načinima maksimiziranja uticaja svog otvorenog prostora.

Malo dvorište sa udobnim mestom za sedenjephoto: houzz

Prednja dvorišta su nekada bila čisto estetska - bela ograda, zeleni travnjak, obična garnitura ili klupa za sedenje. Međutim, svi oni koji su ovih dana u potrazi za novim idejama za uređenje dvorišta više žele da vide trpezarijski prostor na otvorenom, roštilj pa čak i kamin, prednje tremove bez ograde kao i različite opcije pokrivanja tla uključujući cvetne gredice, povrtnjake, prostore za sedenje i igraonice za decu.

Štaviše, zamena travnjaka nije samo zamena trave nekom drugom vrstom pokrivača – već se radi o redizajniranju prednjeg dvorišta u svrhu stvaranja funkcionalnijeg prostora za odmor. To znači da se jedan deo površine koristi za jednu stvar - recimo proširenje ukrasnog cvetnog zasada - dok se drugi ostavlja za funkcionalnu upotrebu odnosno kao prostor za sedenje i ispijanje kafice sa prijateljima ili kao igralište za decu.

Prednje dvorište je obično najneiskorišćeniji prostor na imanju, smatraju dizajneri. Da bi ohrabrili ljude da se opuste i uživaju u uređenju svog eksterijera oni savetuju da uređenju dvorišta pristupite isto kao da se radi o dnevnom boravku ili bilo kojoj drugoj prostoriji u kući. Ovakve poduhvate čak nazivaju stvaranjem dnevnog boravka na otvorenom kako bi se dvorište maksimalno iskoristilo kao prostor za druženje. 

Velike stene i kamenje mogu poboljšati izgled savremenog dvorištaphoto: houzz

Većina zahteva za dizajn u poslednje vreme uključuje neku vrstu estetike u boemskom stilu sa divljim biljkama različitih visina kako bi se postigao elegantan moderni pejzaž. U tom slučaju, najbolja opcija je, kažu stručnjaci, kombinovati šljunak i zemlju, stene i veliko kamenje. Uostalom, kada krećete u stilizovanje svog funkcionalnog dvorišta, najpre se opredelite za određeni stil koji želite da postignete a onda pustite mašti na volju. 

Osvetljenje je takođe postalo važna karakteristika u prednjem dvorištu. Bilo da se radi o najobičnijim ukrasnim žičanim lampama na terasi, ili velikim lampama i fenjerima koji će poslužiti da se napravi ugodna atmosfera - osvetljenje definitivno dobija na važnosti kada je funkcionalan dizajn otvorenog prostora u pitanju. Jedan dobar savet je da uvek dobro osvetlite deo imanja koji vodi do ulaznih vrata, ali na način koji nije toliko očigledan - jednostavno budite suptilni.

Lepo i funkcionalno dvorište sa udobnim mestom za druženje porodicephoto: houzz

Uopšteno govoreći, funkcionalno dvorište podrazumeva stvaranje prostora u kojem možete imati društvenu interakciju sa komšijama, što je nešto za čim smo svi žudeli tokom pandemije, ili izolovane prostore za igru, fleksibilne prostore za okupljanje, gde možete popiti piće, pročitati knjigu ili uživati u ukusnom desertu.

Povezane teme

13.05.2024 Moj vrt

Kako posaditi kamilicu iz kesice čaja

Iako smo svi polako izašli napolje i okrenuli se prolećnoj sadnji, ukoliko ste ljubitelj saksijskog cveća ovo je idealan trenutak da obnovite svoju kolekciju prelepim cvetom kamili...

10.05.2024 Moj vrt

Sve što je potrebno da znate o uzgoju i pravilnom održavanju ruža

Ruža je zeljasta biljka iz porodica rosaceae, sa cvetom koji je uzgajan prventstveno radi njegovog predivnog dekorativnog elementa, mirisnih latica i različitim bojama koje nas opč...

10.05.2024 Moj vrt

Zalivanje i prihrana: Tajne prelepih cvetnih balkona

Zamislite da je vaš vrt ili balkon poput velike kuhinjske zabave. Svaka biljka je različito jelo koje treba svoj poseban recept i pažnju da bi bilo savršeno...

07.05.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vam mogu pomoći u dekoraciji enterijera

Od poboljšanja kvaliteta vazduha do dodavanja živopisne boje, ovi zeleni saputnici pretvaraju domove u privlačnija, spokojnija utočišta.

04.05.2024 Moj vrt

Fenomenalne ideje za uređenje balkona i terase

U gradskim stanovima, balkoni i terase su verovatno jedini prostori na otvorenom koji su privatni, u kojima možete uživati u svežem vazduhu…

01.05.2024 Moj vrt

Da li je talog kafe zaista dobar za biljke?

Često se čuje preporuka da se talog kafe dodaje u baštensko zemljište ili koristi kao kompost, ali da li zaista to donosi korist vašim biljkama? Pitali smo stručnjake da nam konačn...

28.04.2024 Moj vrt

Prirodna i organska lepota drveta

Drveni nameštaj poboljšava iskustvo na otvorenom, stvarajući mirnu oazu gde možete ponovo uspostaviti vezu sa prirodom i opustiti se sa stilom.

25.04.2024 Moj vrt

Kreativni ivičnjaci za bašte i dvorišta

Baštenski ivičnjaci svih tipova se, možemo slobodno reči, savršeno uklapaju u svaki deo spoljne sredine i dodaju lepotu celokupnoj estetici, gde god da se nalaze.

23.04.2024 Moj vrt

6 mirisnih grmova za vaš vrt

Grmovi se dosta koriste u pejzažnoj arhitekturi, ali baštovani koji cene slatko-mirisne biljke posebno će privući određene grmaste vrste.

17.04.2024 Moj vrt

Kako se postavlja veštačka trava

Zdrav zeleni travnjak se ponekad teško dostiže i održava, posebno u područjima sa zemljištem slabijeg kvaliteta ili restrikcijama vode…

12.04.2024 Moj vrt

Uživajte u svom dvorištu tokom cele godine

Patio je španska reč koja označava dvorište, ili dvorište ispred kuće, i predstavlja spoljni prostor koji se generalno koristi za ručavanje i rekreaciju, graničeći enterijer i ekst...