Ova pametna saksija se (umesto vas) brine o vašim biljkama!

Pametna saksija za samonavodnjavanje izgleda kao nekakav elegantan futuristički uređaj koji će umesto vas brinuti o vašim omiljenim biljkama...

Kako smo poslednjih godinu dana većinu svog vremena provodili u zatvorenom prostoru, baštovanstvo je postalo jedina “terapeutska” aktivnost kojom smo mogli da se bavimo. Uzgajanje, briga o biljkama i okruženost zelenilom deluje kao idealna terapija protiv svakodnevnog stresa pa i depresivnih misli, te zato ne čudi što nam sve više inovacija dolazi upravo na polju dizajna baštenskih proizvoda.

Polako ali sigurno, na tržištu se pojavljuju jednostavni, elegantni modeli koji se ne samo savršeno uklapaju u gotovo svaki moderni prostor, već su istovremeno sposobni da se u potpunosti “brinu” sami o sebi. Jedan takav primer je i saksija pod nazivom Klaustrafloria koja ima sposobnost “samozalivanja” čime na sebe preuzima brigu o našim biljkama, ostavljajući nam dovoljno prostora da se brinemo o drugim aspektima života.

Ovakve sadilice odnosno pametne sobne saksije čine baštovanstvo u zatvorenom prostoru pravim zadovoljstvom, a takođe i super lakim za praktikovanje. Dekorativna visoka kutija unutar koje biljke rastu čini glavni deo sadilice, a njeno postolje se sastoji od uklonjivog unutrašnjeg lonca, LED indikatora nivoa vode, automatskog sistema za zalivanje i 12- litarskog rezervoara za vodu.

Unutrašnji lonac koji se može ukloniti uključuje kontejnere koji su napunjeni drenažnim kamenjem, a jednom zasađene, biljke puštaju svoje korenje kroz proreze u kontejnerima i to u roku od 2-3 meseca. Voda se dovodi u postrojenje preko otvora za vodu koji je povezan sa rezervoarom ispod. Nakon što biljke porastu u pomenutom predviđenom roku, zahvaljujući sistemu za samonavodnjavanje mogu se snabdeti potrebnom količinom vode.

Posle četvrtog meseca, rezervoar za vodu biste trebali ponovo napuniti, a na to će vas podsetiti intuitivni indikator koji će vam ujedno reći i kolika količina vode je vašoj biljci potrebna. Ova pametna saksija opremljena je i ugrađenim fitolampama – osvetljenjem koje je izuzetno korisno za rast i razvoj mladih biljaka, ili kada je zimska sezona pa biljke nemaju dovoljno prirodnog svetla.

I na kraju, najbolja stvar u vezi ovog proizvoda jeste što automatski sistem zalivanja ne zahteva apsolutno nikakvu snagu! Fitolampe, pozadinsko osvetljenje i indikator koji pokazuje nivo vode se napajaju preko utikača koji je umetnut na zadnjoj strani saksije, pa se za Klaustrafloriu s pravom može reći da je apsolutni must-have za sve one koji žele da svom cveću obezbede kraljevski tretman!

Izvor: yankodesign

Povezane teme