Mali vodič za dizajniranje modernog minimalističkog vrta koji ćete obožavati

Više slika

Više slika

Dobrodošli u svet moderanog baštenskog stila, gde minimalizam susreće savremenu arhitekturu kako bi stvorio elegantnu i mirnu atmosferu.

Ukoliko ste ljubitelj modernog dizajna i života na otvorenom, ovaj stil je savršen izbor za vas. Uz naš kompletan vodič, naučićete kako postići taj oštar i čist izgled u vašem vrtu. Jedno od ključnih načela modernog baštenskog stila je stvaranje prostora za opuštanje i druženje sa porodicom i prijateljima. Zato ne čudi što upravo ovaj stil spaja udobnost sa minimalističkim dizajnom kako bi se očuvala atmosfera mira i spokoja.

Ključna karakteristika modernog baštenskog stila je minimalizam, koji se održava kroz upotrebu malog broja biljaka i ograničenu paletu boja. Zasadi su dizajnirani da zauzimaju pozadinu materijala i dizajna samog vrta čime se postiže funkcionalan, ali jednostavan izgled. Paleta boja obično uključuje mnogo sivih nijansi od tvrdog uređenja i dekora u kombinaciji sa zelenim lišćem.

Moderan minimalistički vrt sa zelenim površinama i udobnim stolicamaphoto: iStock

U modernom baštenskom stilu, biljke su postavljene kao pozadina za materijale i dizajn vrta. U stvari, obično se koristi minimalan broj biljnih vrsta, pri čemu se iste vrste ponavljaju širom vrta. Fokus je stavljen na funkcionalnost vrta, umesto na naglašavanje prirodnog izgleda.

Jedna od glavnih prednosti modernog baštenskog stila je njegova niska potreba za održavanjem. Ograničena raznolikost i broj biljaka znače da postoji manja potreba za negom biljaka nego u nekim drugim baštenskim stilovima. Beton, šljunak i kamenje su često korišćeni materijali u ovom stilu, koji su takođe laki za održavanje.

Međutim, karakteristike vode kao što su jezerce i fontane su veoma česte u modernim baštama, a ovi elementi zahtevaju više održavanja. Nivo održavanja zavisiće od dizajna i veličine samog vrta, plus bilo koje posebne karakteristike. No, zbog jednostavne prirode modernog baštenskog stila, ova vrsta vrta obično zahteva nisko do umereno održavanje.

Pošto je naglasak na slobodnom vremenu i zabavi, udoban nameštaj u ovakvoj bašti je neophodna stavka. Primera radi, pleteni kauč i otomanski set je super minimalistički i savršeno bi se uklopio u elegantnu modernu baštu. Možda će vam se dopasti i moderni set za terasu koji dolazi sa niskim staklenim stočićem? Zamislite šta bi ovaj prostor za sedenje napravio u vašem životnom prostoru na otvorenom!

Moderna bašta sa udobnom visećom ljuljaškom i garniturom od ratanaphoto: iStock

Što se tiče dekoracije, samo pazite da stvari budu jednostavne. Imajte na umu upotrebu čistih linija i geometrijskih oblika. Statue, skulpture i fontane su osnovni elementi u uređenju ovakve bašte. Zapravo, korišćenje jednostavnih, ali originalnih saksija i žardinjera u modernoj bašti je odličan način da se stvori fokusna tačka. Koristite smele zasade ili čak jednu biljku ili drvo da biste održali minimalistički i uredan izgled ovog baštenskog stila.

Sa "manje je više" pristupom, vaš moderan baštenski vrt će biti oaza mira i spokojstva u kojoj ćete uživati zajedno sa porodicom i prijateljima u svako doba dana i noći, posebno u vrelim letnjim mesecima koji su pred nama.

Povezane teme

03.07.2024 Moj vrt

Gradski parkovi Beograda

Iako bi neki možda rekli da ih je malo, parkova u Beogradu ima zaista dosta, 65 javnih parkova, i skoro svi su na najlepšim gradskim lokacijama.

30.06.2024 Moj vrt

Ulepšajte dvorište ljuljaškom

U dvorištu možete prirediti zabavu, odmarati na suncu, uzgajati povrće, posaditi drveće, kreirati čitavu baštu, ali pre svega, svakoga dana imati potpuno ispunjeno i kvalitetno pro...

27.06.2024 Moj vrt

Lepa bašta i uređeno dvorište: neprocenjivo bogatstvo svakog imanja

Prelepa bašta čini da se osećate sigurnije, odlična je po vaše fizičko i mentalno zdravlje, pomaže u smanjenju stresa i idealna je za druženje sa dragim ljudima. 

24.06.2024 Moj vrt

Kamene staze u vrtu

U uređenju dvorišta i bašti, kamen je materijal koji ima poseban značaj - on donosi izdržljivost, autentičnost i eleganciju, stvarajući prelepe staze koje pozivaju na istraživanje...

21.06.2024 Moj vrt

Dragoljub u vrtu

Dragoljub je jestiva, zeljasta biljka, cveće koje se često nalazi u vrtovima. Ova spektakularna biljka je zabavna, ali dekoracija hrane sa jestivim cvećem je još zabavnija.

18.06.2024 Moj vrt

Sobne biljke koje vole mesto kraj prozora

Postavljanje biljaka kraj prozora ne samo da obogaćuje estetski izgled doma ili kancelarije, već i donosi brojne prednosti za dobrobit ukućana, uključujući smanjenje stresa i poveć...

15.06.2024 Moj vrt

Bonsai drvo

Lepo bonsai drvo može da bude savršen dodatak našem enterijeru, a može da bude i centralna tačka prostorije.

12.06.2024 Moj vrt

Još uvek nije kasno da zasadite ovih 7 letnjih biljaka

Možda do sada niste imali priliku da posadite cveće, ali ne brinite, još uvek imate vremena da uživate u svim čarima koje letnje biljke mogu da donesu. Sa raznolikim izborom brzo r...

09.06.2024 Moj vrt

5 razloga da osvežite svoj baštenski nameštaj pre početka leta

Uživanje u baštenskom nameštaju tokom leta nije samo privilegija, već i potreba. To je prilika da se povežemo sa prirodom, da se oslobodimo stresa i napetosti svakodnevnog života i...

06.06.2024 Moj vrt

Šik načini za dizajniranje malih balkona

Uređenje malog balkona nikada nije lak zadatak, stoga smo vam pripremili nekoliko pravih taktičkih poteza koji vam mogu pomoći da kreirate izvanredan eksterijerni prostor uprkos sv...

03.06.2024 Moj vrt

Boho terase i tremovi sa kojih ne biste poželeli da odete

Boho šik i gipsy stilovi, predstavljaju slobodan duh i veoma relaksirajuće komponente dekora, veoma živopisne i svetle istovremeno...